Städare skadades vid granatattack i Botkyrka

Vid en granatattack mot ett företag i Slagsta skadades en städare som var på platsen.
Vid en granatattack mot ett företag i Slagsta skadades en städare som var på platsen.
De senaste åren har det varit flera fall av granatattacker i Botkyrka. Även här har tredje person skadats i de kriminellas attacker. Vid en detonation vid ett företag i Slagsta skadades en städare som befann sig på platsen.

Polisen har tidigare varnat för att oskyldiga riskerar att skadas vid skjutningar och andra kriminella dåd. Vid explosionen i Vårby gård på söndagskvällen avled en man som passerade t-banestationen sedan han plockat upp något som troligtvis var en handgranat eller landmina som låg på backen.

Städare skadad i Slagsta

De senaste åren har även personer i Botkyrka blivit skadade av granater. Natten mot den 7 juni 2016 kastades en granat mot ett företag i Slagsta. En städare som befann sig på platsen skadades av splitter från granaten och fick föras till sjukhus. Den 20 juni samma månad kastades ytterligare två granater mot samma företag.

Enligt polisen har antalet granater och detonationer ökat i Stockholm de senaste åren.

– Det finns en hel del vapen i omlopp som har sitt ursprung i de forna östländerna. Vilka östländer de kommer varierar och är inte alltid lätt att säga, säger Kjell Lindgren, presstalesperson vid Polisen.

I oktober fastställde Svea hovrätt domarna i ett mål om utpressning som bland annat inbegrep granatattackerna i Slagsta. Flera personer dömdes, bland annat en man i 20-årsåldern som rätten bedömer att ligger bakom granatattackerna i Slagsta. Domen mot mannen blev fängelse i ett år och sex månader för försök till grov utpressning.

I samband med oroligheter i Storvreten i augusti 2015 kastade någon en granat mot en polisbuss som kommenderats till platsen. En Botkyrkabo satt länge häktad misstänkt för brottet men friades av både tingsrätten och hovrätten. Enligt rätten var det klarlagt att Botkyrkabon som pekats ut av ett anonymt vittne hållit i granaten som kastades mot polisbussen.

Bevisningen räckte inte

Detta räckte dock inte för att binda mannen till själva attacken mot polisbussen fastsslog både tingsrätten och hovrätten. Ingen polis skadades vid attacken, men själva polisbussen som hade förstärkt skalskydd fick splitterskador.

Den 17 februari 2016 blev Botkyrka Turkiska Kulturförening i Fittja utsatt för en granatattack. Attacken misstänks vara ett svar på en händelse knappt två veckor innan då en man sköts vid en prokurdisk demonstration. Några dagar efter granatattacken i Fittja gick turkar och kurder i Fittja samman i en manifestation mot våldet.

– Vi har bott och umgåtts i 40 år här i Fittja. Det är folk utifrån som står för våldet, sade Mehmet Kayhan, ordförande i Turkiska kulturföreningen i samband med manifestationen.

Den 8 maj 2016 hittades också ett misstänkt föremål i garage i Alby. När polisens bombtekniker sprängde föremålet kunde de konstatera att det rörde sig om en handgranat.

Sommaren 2016 blev en föreningslokal i Norsborg utsatt. Enligt flera medier misstänkte polisen att det var en granat som låg bakom explosionen, något som också de drabbade föreningarna uppgav i ett pressmeddelande. Ingen person skadades vid händelsen.