ANNONS

Sollentunabo misstänks ha gömt skarpladdade automatvapen i soprum

Sollentunabons vapengömma hittades av en slump när reparationer skulle utföras i lägenhetshuset.
Sollentunabons vapengömma hittades av en slump när reparationer skulle utföras i lägenhetshuset.
Reparationer skulle göras i ett grovsoprum i Hagalund – då hittade fastighetsskötaren en gömma med skarpladdade automatvapen. En Sollentunabo misstänks vara en av två män bakom vapengömman.
ANNONS

En fastighetsskötare i ett lägenhetshus i Hagalund larmade polisen en förmiddag i slutet av mars. I samband med reparationsarbete i ett låst utrymme som tidigare har använts som grovsoprum hittade han ett gevär. Han trodde att det var ett gammal luftgevär och tänkte inte mer på saken. När han några timmar senare kom tillbaka upptäckte han att fler vapen hade lagts i utrymmet. Fyra halvautomatiska pistoler, en kulsprutepistol, ett gevär och ammunition hittades bland annat. Några vapen var skarpladdade.

Kort senare kunde två män i 25-årsåldern, den ene bosatt i Sollentuna och den andre i Gustavsberg, gripas och anhållas misstänkta för att ha gömt vapnen. Båda har suttit häktade sedan den 1 april och nu har de åtalats misstänkta för grovt vapenbrott.

Särskilt farliga vapen

Enligt åklagaren handlar det om grov brottslighet eftersom flera av de hel- eller halvautomatiska vapnen är särskilt farliga. Åklagaren ser också allvarligt på att vapen har förvarats skarpladdade.

Båda männen nekar till anklagelserna.

Mannen från Sollentuna har tidigare bland annat avtjänat ett fängelsestraff för rån och övergrepp i rättssak.

Många häktade för grova vapenbrott

Polisen i region Stockholm prioriterar just nu arbetet mot skjutvapenvåld och försöker beslagta narkotika och vapen i så stor utsträckning som möjligt. Efter de många skjutningarna den senaste tiden meddelade polisen i måndags att det är ett flertal personer som sitter häktade för grova vapenbrott i länet.