Maken ville skiljas – frun lejde torpeder som skenavrättade honom

Radhus bröllop gifta skilsmässa
Maken ansökte om skilsmässa – då lejde frun torpeder för att få honom att ändra sig.
En man i Vårberg ansökte om skilsmässa från sin fru. Men frun vägrade.
I stället lejde hon flera män som sökte upp maken i parets radhus och hotade och misshandlade honom.

Paret, som gifte sig för några år sedan, flyttade ihop i ett radhus i Vårberg.

Knappt ett år senare ansökte maken om skilsmässa. Men det ville frun inte gå med på och hon sa att det inte skulle accepteras av hennes familj. Hon ringde till tingsrätten och såg till att ansökan avskrevs.

Frun lejde torpeder tillsammans med sin syster

När maken skickade in en ny ansökan beslutade frun att ta till andra metoder. Tillsammans med sin syster och en 20-årig man lejde hon tre torpeder som med hot och våld skulle få maken att ändra sig.

Brände mannens fötter och höll pistol mot hans huvud

I mars 2018 dök tre maskerade män upp i parets radhus i Vårberg. De slog mannen med en pistol i huvudet så att han svimmade av, enligt domarna vid Södertörns tingsrätt och Svea hovrätt. Därefter band de fast honom i en stol och slog, hotade och brände honom med en braständare på fötterna och i nacken.

De höll också en pistol mot mannens huvud och i hans mun och hotade att trycka av upprepade gånger, något som i domarna vid Södertörns tingsrätt och Svea hovrätt beskrivs som skenavrättningar. De hotade också att döda mannens barn från ett tidigare äktenskap.

Allt för att få mannen att dra tillbaka sin skilsmässoansökan. De skrev även en lapp från mannen där det stod att han inte ville skiljas, som de tvingade honom att skriva under.

Stal närmare 20 000 i kontanter

Maken hade låtit en vän till honom förvara guld som enligt domarna var fruns. Torpederna tvingade maken att ringa vännen och ordna ett möte för att få tillbaka guldet.

De tog också 5 000 kronor i kontanter från mannen, parfymer, en jacka, mobiltelefon, hans bankkort och kod och tog ut över 14 000 kronor i en bankomat. De krävde också att han skulle betala först 80 000 kronor och senare 500 000 kronor till dem.

Enligt domarna ska 20-åringen ha hållit vakt utanför radhuset.

Frun, hennes syster och två bröder döms

I december 2018 dömdes enbart frun för brott vid Södertörns tingsrätt.

Fallet överklagades till hovrätten och där dömdes frun till sex års fängelse för grovt olaga tvång, grovt rån och försök till grov utpressning. 20-åringen dömdes till tre års fängelse för samma brott och systern dömdes för medhjälp till brotten till två års fängelse.

Nu har också en 22-årig man, 20-åringens bror dömts. Han ska ha varit en av de tre männen i radhuset som som hotade och torterade maken. 22-åringen har tidigare varit häktad i sin frånvaro. Han döms till fem års fängelse. Han ska även betala 69 300 kronor i skadestånd till mannen.

Tillsammans med de tre andra dömda ska han även betala 151 210 kronor i skadestånd.