Skulle skydda barnen – misshandlades av gäng

Enligt målsäganden ska flera av förövarna varit hemmahörande i Bro.
Enligt målsäganden ska flera av förövarna varit hemmahörande i Bro.
Ett stort ungdomsgäng gick till attack när en pappa skulle hjälpa sin dotter med mopeden utanför Sibylla i Bålsta. Hans son var också med och båda fick motta slag och sparkar. Nu döms en tonårspojke i Bro för misshandel.

Den grova misshandeln skedde i augusti 2017 på Stockholmsvägen utanför restaurangen Sibylla i Bålsta. Det var då en familj hamnade mitt i en tidigare konflikt och utsattes för en mardrömslik attack.

Familjens dotters moped hade gått sönder och pappan och brodern körde dit för att hjälpa till att lasta upp den på en släpvagn. Hennes kompis var också med, eftersom han brukar hjälpa henne med mopeden.

Det var kompisen som ungdomsgänget var ute efter. I förhör berättar pappan hur flera personer med huvor kom springandes mot dem. Han sa då åt dottern och vännen att sätta sig i bilen. De ropade ut vännens namn.

”Han är i bilen”

”Han är i bilen”, ska en i gänget ha ropat. Fler och fler ungdomar närmade sig bilen och när pappan försökte få bort dem blev han slagen till marken. Sparkarna haglade mot huvudet och kroppen. Även sonen fick motta slag och sparkar. Två ungdomar ska ha låst fast hans armar medan en annan slog honom i ansiktet. Samtidigt tog de sig in i bilen och sparkade mot vännen. Dottern lät de bli.

Enligt målsäganden ska det ha rört sig om ett ungdomsgäng på uppemot 15 personer från Bro. Hur många som medverkade i misshandeln är oklart. Orsaken till bråket ska enligt vännen till dottern ha varit att han var med och stoppade ett mopedrån tidigare samma år – och att han därefter hotats.

Psykiska problem efteråt

Flera månader efter händelsen ska pappan haft både fysiska och psykiska skador. ”Värst är det psykiska”, ska han ha sagt i förhör.

En ung Bro-bo döms

Nu har en tonårspojke i Bro dömts för misshandel. Brottet har ett straffvärde som för en vuxen person skulle motsvara sex månaders fängelse, men på grund av förövarens ålder döms han till ungdomsvård. Strax efter händelsen blev han filmad av polis vid Bålsta järnvägsstation, men i förhör säger han att han inte minns någonting av dagen.