Smugglade knark från Iran – slipper fängelse

Mannen ska ha smugglat över 200 piller. Bilden är tagen i ett sammanhang.
Mannen ska ha smugglat över 200 piller. Bilden är tagen i ett sammanhang.
En man ska vid två tillfällen ha smugglat narkotikaklassade läkemedel från Iran. Eftersom brotten skedde för flera år sen slipper han fängelse.

En man i trettioårsåldern, hemmahörande i Upplands Väsby, döms för två fall av narkotikasmuggling för att ha fört med sig narkotikaklassade läkemedel från Iran till Sverige.

Den första händelsen ska ha skett i december 2012. Då har mannen haft med sig drygt ett halvt kilo pellets innehållande kodein, flytande kodein och kodeintabletter samt 200 tabletter lorazepam. Mannen hävdade att merparten av preparaten var till en bekant.

I maj 2013 ska mannen har fört med sig drygt 10 gram pellets innehållande morfin samt pellets innehållande kodein. Mannen menade att han recept på preparatet men att receptet var kvar i Iran. Mannen menar att han vid båda tillfällen inte ska ha känt till reglerna för införsel av narkotikaklassade läkemedel.

Efter att åtal väcktes 2015 har mannen inte gått att få tag i. Vid ett tillfälle då Attunda Tingsrätt skulle pröva fallet ringde en släkting till mannen och meddelade att mannen var sjuk och vid ett annat tillfälle uppgav en person att mannen var i Iran.

– Vi vet inte om mannen fortfarande bor i Sverige, säger Yngve Rydberg, åklagare i fallet.

På grund av att förhandlingarna dröjt tilldelades mannen ett förhållandevis lågt straff, dagsböter på total 2500 kronor och inte fängelsestraff.

– Vi vet inte om mannen haft förhinder, han kan ha varit sjuk eller bortrest. För en del är det en strategi att inte låta sig delgivas för att komma undan billigare, säger Yngve Rydberg.