”Sprickan mellan förarna och polisen total”

Foto: Polisen
Foto: Polisen
Sprickan mellan streetracekulturen och polisen i Stockholm är total, erfar Mitt i. Detta efter kidnappningsförsök i Botkyrka av en polismans nära anhörig under tisdagen.
"Det handlar om så mycket pengar nu, att det växt ett polishat hos delar av den här streetracekulturen", säger en polis till Mitt i.

Polisens nationella operativa avdelningen, NOA, har tagit över utredningen kring kidnappningsförsöket av en polismans nära anhörig under tisdagen. Kvinnan lyckades själv fly.

Händelsen kopplas samman med ett pågående fall i hovrätten om huruvida en värdefull, beslagtagen streetrace-bil skall skrotas eller inte.

Åklagaren Marcus Ekman leder förundersökningen kring kidnappningsförsöket.

– Vi rubricerar ärendet som försök till till människorov och flera åtgärder vidtas för att försöka utreda brottet. Polisen går också ut på sin hemsida om vad man gör i utredningen. Jag kommenterar inte utredningsläget mer än så.

Åklagaren och Huddingepolisen har en tid jobbat för att få bilen förverkad, och fick med sig domen i tingsrätten men domen överklagades.

Bilägaren, som inte själv är misstänkt för brott trots att bilen är beslagtagen, har i förhör hävdat att han lagt ner runt en halv miljon kronor på att bygga om bilen.

Enligt polisuppgifter till Mitt i har kidnappningsförsöket gjort att sprickan mellan streetrace-kulturen och polisen nu är total.

– Bilarna är värda så mycket i dag, det läggs så mycket pengar och tid på dem och det finns så stora prispengar, att det blivit big business. Men att det skulle gå så här långt, att man ger sig på en polis familj fanns det nog ingen som trodde, säger en polis.

Den gångna sommaren var det färre streetrace i länet än väntat, bland annat efter att polisen försökt förlägga resurser på problemet, enligt uppgifter till Mitt i.

Dock lyckades streetraceförarna få igenom en av sina omtalade cuper i slutet av sommaren. Polis fanns dock på plats och försökte störa.

Det finns alltjämt en bestämd gängse uppfattning hos poliskåren att streetrace, som olovligen blockerar viktiga motorleder under ”reporna”, inte släpper igenom akuta ambulanstransporter tillräckligt snabbt. Vilket kan kosta liv.

Företrädare för streetracekulturen har sagt att detta inte stämmer, att man alltid släpper igenom ambulanser.

– Men vi är många poliser som har en annan uppfattning baserat på vår kännedom. Just ambulansproblematiken och att man ständigt bryter mot trafikreglerna är orsakerna till att vi jobbar mot detta, säger en polisman.

– Man är inte chockad över det som skedde i Botkyrka, utan mer allmänt förbannad över det som skedde. Det har växt ett polishat hos delar av den här kulturen.