Stoppad för rattfylleri – ville bli hemkörd

polisbil
Kvinnan var på väg att svänga av från Saltsjöbadsleden när hon stoppades av polisen.
Sent på natten den 12 juni fördes kvinnan till polisstationen i Nacka.
Prover visade att hon hade druckit alkohol.
Nu åtalas 47-åringen för grovt rattfylleri.
Själv ställde sig kvinnan först liktigiltig till att hon hade utsatt medtrafikanter för fara och ifrågasatte att polisen inte körde henne hem. Senare uttryckte hon ånger och sa att hon hade gjort ett misstag.

Nu åtalas kvinnan vid Nacka tingsrätt, misstänkt för grov rattfylleri. Prover visade att hon hade 0,92 milligram liter alkohol per liter utandningsluft när hon stoppades vid avfarten från Saltsjöbadsleden till Värmdövägen.

Gränsen för grovt raffylleri går vid 1,0 promile alkohol i blodet, eller 0,5 milligram per liter utandningsluft.

I förhör har 47-åringen sagt att hon var på fest hos en bekant i Fisksätra och att hon hade stannat kvar över natten. Hon hade övertalats att inte köra efter att ha druckit ett glas vin och tre snapsar.

Hon vaknade dock tidigt på morgonen och bestämde sig för att åka hem till Södertälje. Hon mådde bra och tänkte inte på om hon hade alkohol kvar i kroppen, sa hon i förhör.

Men på väg ut på Värmdövägen från Saltsjöbadsleden stoppades hon av polisen. Polispatrull som hade fått syn på henne hennes bil hade sett bilen vingla kraftigt flera gånger, från högra till vänstra sidan av vägbanan. När hon skulle köra av från Saltsjöbadsleden höll hon enligt patrullen på att köra in i en kantsten och en skylt.

När patrullen stoppade bilen luktade kvinnan av alkohol och var ”väldigt slö och trött till sättet.” Polisernas uppfattning var att kvinnan var för berusad för att höra vad de sade.

I hennes väska hittade polisen en öppnad tetrapack med vitt vin.

Väl på polisstationen i Nacka var 47-åringen enligt polisen ”uppenbart likgiltig” för den fara hon hade utsatt sig själv och andra för. Enligt patrullen var hon desto mer bekymrad över hur hon skulle ta sig hem till Södertälje, och ifrågasatte att patrullen inte körde henne hem.

När hon hördes av polisen igen nu i slutet av september hade hon ändrat inställning och sa att hon hade gjort en missbedömning om hur påverkad hon var. Hon satt hon var mycket ledsen och ångerfull för det hon gjort.

Hon sa också att hon är beroende av bil i arbetet och att hon efter det som hänt har fått behålla sitt arbete men har fått ett löneavdrag på 500 kronor i månaden.

Nacka tingsrätt meddelar dom senare.