Micke stoppade bussbråket – misshandlades

Micke Dahlberg gick emellan ett bråk på bussen. Då blev han slagen själv. Foto: Privat.
Micke Dahlberg gick emellan ett bråk på bussen. Då blev han slagen själv. Foto: Privat.
Chauffören på nattbussen hotades av två män som vägrade betala. Då ryckte Micke Dahlberg in. Trots att han misshandlades svårt ångrar han inte insatsen.
– Jag skulle göra samma sak igen, säger han.

Micke Dahlberg, 36, hade just varit på restaurang med en kompis i Gustavsberg och stod och väntade på en taxi till Hemmesta när de hörde bråk.

– Vi hörde en massa folk som gapade och skrek inne på en av bussarna och såg hur två unga killar hotade busschauffören, säger han.

Snabbt fattade Micke Dahlberg och kompisen beslutet att försöka stoppa bråket, som uppstått när chauffören vägrade åka då de två männen vägrade betala för sig.

– Vi gick emellan och sa till dem. Men vi hann inte mer än att komma ombord på bussen innan det blev fullt slagsmål. De började slåss nästan direkt, säger han.

Fick brandsläckare rakt i ansiktet

Plötsligt såg Micke Dahlberg hur en brandsläckare kom flygandes emot honom.

– Jag hann inte tänka, det bara small till och jag gick i backen.

Vid den tidpunkten hade busschauffören fått upp dörrarna i den bakre delen av den trånga bussen och de två gärningsmännen smet från platsen.

 Jag hann inte tänka, det bara small till och jag gick i backen

När Micke vaknade till någon minut senare var både polisen och ambulans på plats. Då kom busschauffören fram och tackade de modiga killarna.

– Han sa att om vi inte hade ryckt in så hade det varit han som hade åkt på stryk.

”Jag hade gjort samma sak igen”

Även polisen sa att Micke och hans kompis agerande var modigt, sedan gav de sig iväg för att leta efter gärningsmännen, dock utan resultat.

man ska ställa upp för sina medmänniskor oavsett om det går illa eller inte

Väl inne på akuten blev Micke Dahlberg omplåstrad.

– Killarna spräckte näsbenet på mig och en framtand blev utslagen när jag blev slagen med brandsläckaren, säger Micke.

Hur ser du på ditt agerande så här i efterhand?

– Jag hade inte tvekat en sekund att göra samma sak igen. Man måste göra rätt för sig. Och man ska ställa upp för sina medmänniskor oavsett om det går illa eller inte. Jag kan ta en smäll på näsan, det är inga problem. Lite blåmärken har jag haft förut, avslutar Micke.