TV: Stoppade våldtäkt – hyllas enormt

Här räddade Katarina Eriksson flickan från männen.
Här räddade Katarina Eriksson flickan från männen.
Såhär såg Katarina Eriksson ut efter att hon hoppat in och räddat flickan.
Såhär såg Katarina Eriksson ut efter att hon hoppat in och räddat flickan.
Katarinas dotter Emilia Gustavsson Erikssons facebook-hyllning av sin mamma har delats enormt.
Katarinas dotter Emilia Gustavsson Erikssons facebook-hyllning av sin mamma har delats enormt.
Hon stoppade en ung kvinna från att våldtas i Jordbro – och hyllas enormt för det på facebook. "Det var inget rån, det var ingen misshandel, det var ett rent våldtäktsförsök", säger Katarina Eriksson när Mitt i träffar henne på platsen.

Katarina Eriksson, 52, från Jordbro hyllas just nu landet runt på Facebook.

Det var på natten mot lördag, som hon räddade en ung kvinna från två manliga förövare.

Katarinas dotters facebook-inlägg om händelsen, med en bild på sin blåslagna hjältemamma, har delats närmare 22 000 gånger i skrivande stund.

Det var här, precis mellan den stora hyresgästparkeringen och flerbostadshusen vid Södra Jordbrovägen/Kullerstensvägen, som Katarina grep in. Klockan var runt 2 på natten, hon hade precis hämtat sin son med bilen och de hade gått in i lägenheten, då hon kom på att hon glömt mobilen i bilen.

Väl ute igen hörde hon högljudda skrik, skrik på hjälp.

Läs mer: Polisen anmäler – efter Mitt i:s intervju

På gräsplätten mellan parkeringen och hyreshusen såg hon hur två män drog en kvinna i håret, och försökte få ner henne på marken. En man försökte sätta sig på henne.
– Jag förstod snabbt att det inte var på skoj. Det var på allvar. Jag blev så förbannad, fick panikkänsla, jag hann knappt tänka, säger Katarina.

Hon rusade fram, sparkade den ena mannen i huvudet, och fick i gengäld ett rejält slag i huvudet från den andra mannen.
– Det svartnade nästan, det var en rejäl smäll. Jag tänkte, nu dör jag, nu dödar de både mig och tjejen. Jag minns att någon skrek ”jävla kärring”. Men jag tänkte bara på flickan. Hon låg ner, utslagen, det kändes som hon gett upp. Då skrek jag ”vi springer till min bil” säger Katarina.

De kastade sig in i bilen, och Katarina körde i väg med flickan. En bit bort stannade de till, och ringde till flickans mamma.
– När mamman kom ut bröt flickan ihop. Hon ville inte anmäla då, hon vill bara hem. Jag kände att jag skulle ta ett steg tillbaka och låta dem få åka hem, säger Katarina.

Katarina har erbjudit sig att gå med flickan och göra en polisanmälan framöver, och gav flickan sitt nummer. Men har inte hört av från flickan. Haningepolisen har heller inte fått in någon anmälan om saken.

– Flickan var inte från Jordbro, hon hittade inte alls i området, utan var på besök. Känslan var att hon inte visste vilka de här männen var, jag tror de hoppade på henne när de såg henne, berättar Katarina.

Hon upplever att flickan var mellan 17-22 år, och att männen var i samma ålder eller något äldre.
Kände du igen männen?
– Nej, det var ju ganska mörkt ute, men jag har inte sett dem här förut.

Katarina hoppas att flickan väljer att anmäla nu efter uppståndelsen.
– Tjejerna är utsatta när detta sker. Det är tufft för tjejer att förhöras om detta. Jag vill ut med det här, det ska synas att detta sker. Kanske fler får upp ögonen nu.

Blåtiran under Katarinas vänsteröga har börjat lägga sig sista dagarna. En blåtira tiotusentals sett på sociala medier.

– Jag vill att myndigheter tar misshandel och våldtäkter på större allvar, att folk förstår att detta faktiskt sker, säger Katarina.

Lars-Göran Rehn, operativ koordinator vid Haningepolisen, säger på torsdagen till Mitt i att ingen polisanmälan, hittills, om händelsen gjorts.
– Vi märker av uppståndelsen. Tidningar har ringt om detta och jag har sett facebook-inlägget. Men ingen har gjort någon polisanmälan om saken, säger han.

Katarina Eriksson uppmanar nu folk att vara vaksamma på natten. Oavsett plats.
– Jag vill att fler agerar, att fler vågar ringa polisen eller ingripa om de ser någonting. Det finns också trygghetsnummer och trygghetsappar att använda i dag om du måste gå nånstans själv, säger hon.