Stor razzia mot företag i nordvästra Stockholm

Arkivbild.
Arkivbild.
Polisen har i samverkan med en rad andra myndigheter under torsdagen genomfört tillsyner mot elva företag i nordvästra Stockholm. Resultatet blev bland annat att en kunde gripas för brott mot utlänningslagen, misstänkt förberedelse till grov människosmuggling, vapenbrott samt ett antal narkotikabrott.

Under torsdagen kunde polisen tillsammans med andra myndigheter genomfört kontroller mot elva företag i bland annat Rinkeby, Vällingby och Järfälla.

– Vi har gjort insatser där vi sett att det finns stora brister med illegal arbetskraft och kontanthantering. Det handlar om en svart ekonomi och vi ser även kopplingar till organiserad brottslighet på flera av de objekt vi varit på, säger Erik Ahnlund, insatsledare i lokalpolisområde Rinkeby i ett pressmeddelande.

Av de elva företagen låg nio inom Rinkeby lokalpolisområde och två i Järfälla och Vällingby. Bara två av de kontrollerade företagen klarade sig utan anmärkning. Företagen som blev kontrollerade var bilverkstäder och mindre butiker.

En person greps

En person kunde gripas för förberedelse till grov människosmuggling samt vapenbrott, brott mot utlänningslagen och ett antal narkotikabrott. Polisen kunde också påträffa brister i kassahantering och arbetsmiljö. Dessutom anträffades tre personer som inte får vistas i Sverige.

– Det här är ett väldigt bra arbetssätt att jobba tillsammans operativt med andra myndigheter. Vi hjälper varandra i att komma framåt i ärendena. Det blir bra synergieffekter, säger Erik Ahnlund i ett pressmeddelande.

Effektivt sätt att arbeta

Bo Abrahamsson, operativ samordnare på gränspolisenheten i region Stockholm, är nöjd med insatsen.

– Det är lokalpolisen som organiserar en sån här insats. De har god lokalkännedom vilket underlättar för oss. Vi ser dessa insatser som ett väldigt bra sätt att komma åt brottslingar av den typen som vi jobbar med, säger han.

De tre personerna som inte hade rätt att befinna sig i riket kommer nu utredas.

– Det blir olika åtgärder för dessa personer. Men vi ska utreda alla tre nu om de har rätt att stanna i landet eller ej. Sen måste vi utreda om det finns något land som är beredda att ta emot dem, säger Bo Abrahamsson.

Fakta

Myndighetssamverkan mot organiserad brottslighet

I den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserade brottslighet ingår: Polisen, Åklagarmyndigheten, Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, Säkerhetspolisen, Tullverket, Kustbevakningen, Kronofogden, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, Kriminalvården samt i Stockholm även länsstyrelsen.

Ett par myndigheter deltar på plats i insatserna, medan andra endast deltar i planeringen inför och efter genomförandet.

Källa: Polisen.