Störst risk för småhusinbrott i Stockholm

Svårt att skydda sig mot inbrott.
Svårt att skydda sig mot inbrott.
Solna, Danderyd och Sundbyberg toppar lista över småhusinbrott. Villainbrotten i Stockholms län har ökat med 78 procent på 20 år. Det visar nya siffror från Villaägarnas Riksförbund som har jämfört antalet inbrott med totala antalet småhus i varje enskild kommun.
– Det händer att tjuvarna bryter sig in när någon är hemma. De ringer på och om ingen öppnar går de in, säger Stefan Dahlgren, kommunpolis i Täby.

Stockholms län drabbades mest av villainbrott under 2016. Hela 3790 villainbrott anmäldes i huvudstaden under förra året. Det är en ökning med 78 procent sedan 1996 och kurvan pekar stadigt uppåt. Även i förhållande till antalet småhus har Stockholms län högst siffror, 1,4 procent. Jämfört med rikssnittet som är på 0,67 procent. Det visar nya siffror från Villaägarnas Riksförbund.

Solna sämst, Vaxholm bäst

I förhållande till antalet småhus polisanmäldes flest villainbrott i Solna, Danderyd och Sundbyberg. Vaxholm däremot ligger bäst till i länet men på 121:a plats i landet.

–  Åtta av länets 26 kommuner tillhör de tio värst drabbade i landet. Endast Vaxholm, Norrtälje, Ekerö, Vallentuna och Nynäshamn låg bättre till än riksgenomsnittet. Allra värst var det i Solna där 4,6 procent av småhusen drabbades av inbrott. Det borde vara en väckarklocka för både småhusägarna, polisen och kommunen, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarnas Riksförbund i ett pressmeddelande.

Kurvan stadigt uppåt i Stockholm

I Sverige polisanmäldes färre villainbrott 2016 än året innan, men kommunernas kurvor går stadigt uppåt. I Stockholms län har villainbrotten också ökat över tid. Där märktes ingen sänkning utan kurvan stiger ständigt. En oroande trend enligt Villaägarnas Riksförbund.

– Att drabbas av inbrott är en integritetskränkning och något som småhusägare är särskilt oroliga för. Polisen och kommunerna behöver ta gemensamma krafttag och prioritera det brottsförebyggande arbetet. Dessutom behöver fler inbrottstjuvar sättas fast. Vi måste vara beredda att lyfta på alla stenar för att bryta trenden varaktigt, säger Lena Södersten.

Majoriteten av inbrott sker dagtid

Polisen ser ett tydligt mönster i inbrottsstatistiken, att de flesta inbrotten sker under dagtid.

– Jag kan inte gå in på specifika fall men visst händer det att tjuvarna har brutit sig in när någon har varit hemma. De ringer ofta på och om ingen öppnar går de in. En del är bara intresserade av att ta bilen och går in i hallen och tar bilnyckeln. Det görs såklart oftast när någon är hemma och bilen finns i närheten, säger Stefan Dahlgren som är kommunpolis i Täby.

Organiserade inbrottsligor

De flesta inbrott utförs även mestadels av organiserade ligor. I flera fall går de in trots att det finns larm.

– Ungefär hälften av de villainbrott vi har fått inrapporterat har tjuven gått in trots larm och de mer avancerade tjuvarna kopplar helt enkelt bort larmen. Nuförtiden rör det sig oftast inte om missbrukaren som utför inbrott för att klara dagen. De som gör inbrott idag vet oftast vad de håller på med, säger Stefan Dahlgren.

Statistiken visar på ökade inbrott i Stockholms län. Undantaget är Vaxholm där kurvan pekar nedåt.


Stockholmskommuner toppar inbrottslistan

Åtta av de tio värst drabbade kommunerna i Sverige ligger i Stockholms län.

Källa: Villaägarnas Riksförbund