50-tal kriminella fick stöd av SIG förra året

Amir, Alejandra och Therese på sociala insatsgrupper i Västerort.
Amir, Alejandra och Therese på sociala insatsgrupper i Västerort.
SIG är gruppen som hjälper dem som vill lämna sitt kriminella liv. I fjol stöttade gruppen ett 50-tal personer. Men för samhället är målgruppen fortfarande ny vilket är en stor utmaning för gruppen.

Therese Karlsson, projektledare för socialainsatsgruppen (SIG) i Hässelby-Vällingby sitter på tåget till en anstalt med hög  och ska träffa en klient. Frivården har kontaktat henne och meddelat att de hittat en person som vill hoppa av sitt kriminella liv.

Minst två beslag av knark – varje dag

SIG arbetar mot 18- 29 år livsstilskriminella som helt eller delvis försörjer sig på att brottslighet. De erbjuder olika typer av stöd när kriminella vill hoppa av. Det kan vara allt från att hitta bostad, hjälp att ta körkort, sysselsättning, studier, få ordning på sina skulder eller hitta nya sociala nätverk.

– Vi ger inte upp även om man skulle falla tillbaka i kriminalitet så fortsätter vi att föra samtal, säger Therese Karlsson.

Att alltid vara jagad

De som söker sig till gruppen och vill lämna kriminaliteten är ofta personer som känner sig utslita och trötta på ett liv kantat av brottslighet eller har träffat en partner.

– Att leva i kriminaliteten betyder att man aldrig kan slappna av oavsett om det går bra eller dåligt. Sedan finns alltid risken att hamna i fängelset.

– Många upptäcker också att det inte går att ha en familj. De två liven går inte att kombinera.

Flera är rädda för att söka hjälp.

– De är rädda att bli ensamma, att kanske testa andra saker och inte vara bra på det.

”En stor utmaning för oss är att samhället inte har vant sig vid den här målgruppen”

Förra året erbjöd SIG-gruppen i Hässelby-Vällingby omkring 50 personer möjligheten att lämna kriminaliteten.

– Om de personerna som vi hjälpt fått fortsätta rekrytera så hade det funnits betydligt fler kriminella idag.

En målgrupp som få tycker synd om

För samhället är målgruppen fortfarande ny.

– En stor utmaning för oss är att samhället inte har vant sig vid den här målgruppen. Det är också en grupp som kan ha många brottsoffer och är inte alltid omtyckta.

”Skolorna är det viktigaste att satsa på om man vill bekämpa kriminalitet”

Hon skulle önska att politikerna satsar på skolan om på allvar vill bekämpa kriminalitet.

– Skolorna är det viktigaste att satsa på om man vill vill bekämpa kriminalitet. Stora klasser som inte är individanpassade gör att man snabbt kan hamna utanför.

–  Och om de vill minska dödsskjutningarna så behöver de personer, som lever med en hotbild, snabbt komma bort och få hjälp. Det skulle minska dödligheten.