Botkyrkatrio döms för personrån i innerstan

Stockholms tingsrätt dömer tre personer till långa fängelsestraff för rån.
Stockholms tingsrätt dömer tre personer till långa fängelsestraff för rån.
Tre män från Botkyrka döms till långa fängelsestraff för att i våras ha knivrånat flera ensamma personer i Stockholms innerstad.
Offren tvingades lämna ifrån sig både värdesaker och koder till kontokort.

Det var i april som polisen uppmärksammade att de på bara några veckor fått in flera liknande anmälningar om personrån. Rånen genomfördes på kvällstid mot ensamma män i centrala Stockholm.

Förövarna använde sig av kniv för att hota till sig värdesaker och koder till kontokort. Vid flera tillfällen hölls offren fast tills dess att gärningsmännen kunnat kontrollera att koden till kontokortet stämde.

Ett av rånen, det sista som trion begick innan de greps av polis, var särskilt brutalt. Offrets slogs till marken och fick också skador av kniven.

Nu döms två män, 21 och 19 år gamla från Botkyrka, till fängelse i 4 år och 6 månader respektive 2 år och 3 månader för sammanlagt sju rån. I fyra av fallen döms männen också för olaga frihetsberövande eftersom de hållit fast offren.

Ytterligare en person, en 27-årig man som också han är hemmahörande i Botkyrka, döms för rån i fyra fall till fängelse i 2 år och 3 månader.

Den nu dömda trion, som tidigare är dömda för allvarlig brottslighet, har i förhör nekat till att ha begått rånen. Men tingsrätten menar att bevisningen räcker för fällande dom. Domstolen menar att utredningen kan knyta männen till brottsplatserna med hjälp av fotokonfrontationer, övervakningskameror och analyser av till vilka master mobiltelefonerna varit uppkopplade till.

Tingsrätten var dock oenig i frågan om påföljd. Två nämndemän menade att ett av brotten borde bedömas som grovt rån och ville se skärpta straff. De menade också att 27-åringen borde utvisas, något som åklagaren också hade yrkat på.

Gärningsmännen ska betala skadestånd till offren på mellan 15 000 och 30 000 kronor.