Stureplan är Östermalms knarkcentrum

En stor del av narkotikaförsäljningen sker kring Stureplan, säger Lennart Karlsson.
En stor del av narkotikaförsäljningen sker kring Stureplan, säger Lennart Karlsson.
På bakgator, i parker och i krogsvängen. Här säljs droger öppet på Östermalm.
– Det finns överallt, säger Lennart Karlsson, chef för knarkpolisen.
Nu hittas allt fler unga narkomaner av polisen.

Stureplan. På dagen lockar torget allt från affärsfolk till lattedrickande farsor. På natten dras mer ljusskygga individer till kvarteret.

– Det är Östermalms stora handelsplats när de gäller narkotika, både när det gäller handel och bruk. Främst kopplat till krogarna, säger Lennart Karlsson, som är chef för narkotikapolisen i norra innerstan.

Kokain, cannabis och extacy är några av de vanligaste drogerna i omlopp i nöjeskvarteren. I stadsdelen som stort är det vanligaste cannabis och narkotikaklassade tabletter.

Försäljningen går snabbt

Narkotikan som är till salu runt Stureplan säljs inte inne på krogarna på samma sätt som förr.

I den typiska narkotikaaffären kommer en säljare med bil. Man parkerar på någon av gatorna i närheten av innekrogarna. Kanske skickar man in en springpojke för att ragga kunder i barer och på dansgolv. Men själva affärerna görs i regel på bakgator eller i bilar.

– Många som säljer är personer från utsatta områden. De kommer hit sena kvällar och nätter. Dagtid är det oftast lugnt här, säger Lennart Karlsson.

Ny polisgrupp

Vid årsskiftet bildades en spjutspetsgrupp inom lokalpolisområdet, med fokus på att stoppa narkotikan.  Gruppen är så gott som dagligen ute på gator, torg och parker för att spana efter påtända ögon och personer som kan tänkas sälja droger.

Ett fokus riktas mot att leta upp ungdomar som är i riskzonen att fastna i ett narkotikaberoende.

Östermalm är relativt förskonat, då det finns få öppna drogscener jämfört med resten av innersten. Men i parker som Tessinparken och Humlegården finns drogerna i omlopp, främst cannabis och narkotikaklassade tabletter. Det görs även en del knarkaffärer runt Fältöversten, enligt polisens narkotikagrupp. Ofta sker överlåtelserna i farten och upptäcks inte av passerande.

Sommartid flödar droger på de återkommande ravefesterna på Gärdet, i skogarna runt Kaknästornet och i området kring Fiskartorpet.

– Där finns allting. Men mycket extacy, MDMA, cannabis och tabletter, säger Lennart Karlsson

Unga har inte fångats upp

I början av 2015 gjorde polisen en stor omorganisation. Då försvann narkotikapoliser med knark som sin specialkompetens. Ett stort misstag, visade det sig.

Vi årsskiftet valde polisledningen att återföra knarkgruppen i lokalpolisområdet. Men den förlorade tiden däremellan märks av.

En av de värsta konsekvenserna är kanske att unga med missbruk, som skulle ha kunnat fångats upp, inte gjorde det.

– Under ett tag såg vi ett väldigt stort tapp med unga som kom till oss från polisen, säger Mikael Jeppson, chef Framtid Stockholm och ungdomsjouren.

Jouren jobbar uppsökande i stan och rör sig varje dag i områden där det finns ungdomar med riskbeteenden, som att använda droger.

Det finns en liberal syn på cannabis.

Mikael Jeppson, chef ungdomsjouren

På Östermalm handlar det om Djurgården i studenttider. Annars är Observatorielunden och Rålambshovsparken poppis bland ungdomarna. Drogen som främst är i omlopp bland unga är cannabis.

– Det finns en liberal syn på cannabis, både bland unga och i vissa fall även hos föräldrarna. Man tror att det är ofarligt att använda, men det är inte vår erfarenhet, säger Mikael Jeppson.

Lennart Karlsson håller med om att polisen tappat mark under tiden när knarkpoliserna inte funnits. Det märks nu i deras arbete.

– Vi träffar på väldigt många som tidigare varit helt okända för oss. Men det som gör jobbet värt är när man lyckats vända livet för en ungdom på glid.

Fakta

Var tredje 17-åring har drogat

Unga använder narkotika mer än vuxna.
Nära var tredje gymnasielev i tvåan på Östermalm uppger att de provat narkotika. Var tionde har använt droger den senaste månaden.
3 procent av de vuxna i Sverige uppger att de använt narkotika det senaste året.
I fjol anmäldes 634 narkotikabrott i Östermalm. Vanligaste är innehav.
Första halvåret i år anmäldes 243 narkotikabrott.
Narkotikabrott är ett typiskt så kallat spaningsbrott, det menas att fler brott upptäcks ju mer polisen prioriterar narkotika.
86 procent av de misstänkta för narkotikabrott är män

Källa: Brå, CAN, Stockholmsenkäten
Fakta

Här säljs knarket på Östermalm

Stureplan
Tessinparken
Humlegården
Fältöversten
Gärdet, Kaknästornet (sommaren)

Källa: Polisen