Min lokala hjälte

Täbybo undanröjde bevis – när han jobbade som polis

Täbybon blev av med jobbet som polis.
Täbybon blev av med jobbet som polis.
Hovrätten dömer en man boende i Täby som blev av med sitt jobb som polis. Orsaken var att han hjälpt en bekant få tillbaka körkortet efter en fortkörning.

Täbybon, en man i 27-årsåldern, jobbade som polis i Nyköping när en kvinnlig bekant förlorade körkortet i augusti förra året. Hon hade kört i 156 km/h på E4:an utanför Nyköping och blivit av med sitt körkort av poliserna på plats.

Kvinnan hade då hört av sig till 27-åriga polismannen och frågat om det fanns något sätt hon kunde få tillbaka körkortet. Han var till en början motvillig att hjälpa henne men de bestämde att de skulle träffas på en bar.

Han ska då ha sett hur ångerfull hon varit och tagit bilen till polisstationen i Nyköping och klockan 21.22 gått in på stationens trafikavdelning. Där letade han upp fortkörningsrapporten och raderade information, förstörde böteslappen och lämnade tillbaka körkortet till kvinnan.

Han säger också att han trodde det var lagligt och inom ramen för en så kallad rapporteftergift. Men tingsrätten köpte inte den ursäkten och menar att det var en efterhandskonstruktion, eftersom mannen sagt till kvinnan att hon inte skulle ”prata högt om det”.

Täbybon överklagade till Hovrätten, men som i fredags meddelade att de gick på tingsrättens linje. Mannen förlorade jobbet och döms för urkundsförfalskning och hindrande av urkunds bevisfunktion. Åklagaren hade även yrkat på grovt skyddande av brottsling, men eftersom kvinnan redan erkänt brottet – när polisen beslagtog hennes körkort – ansågs hon inte längre möjlig att skydda.