Täbyman i tweed fick knark under falska namn

Mannen fotade sig själv vid flera besök på sjukhus runt om i Sverige.
Mannen fotade sig själv vid flera besök på sjukhus runt om i Sverige.
En stilig affärsman i tweedkostym har under flera års tid ljugit till sig knarkklassad medicin på sjukhus. Mannen kommer från Täby och har rest runt i hela Sverige under kollegor och anhörigas namn. Nu döms han för 64 fall av bedrägeri.

Den 3 september 2015 vaknade en man från Uppsala av att det ringde på telefonen. Det var en läkare från Umeå som frågade varför han sprungit från sjukhuset. Det var inte första gången det hände, mannen från Uppsala har tidigare blivit uppringd av flera läkare runtom i landet som frågat samma sak.

En bild tagen från mannens bil utanför Sankt Görans sjukhus den 15 september 2015.

Och det är inte bara mannen från Uppsala som blivit uppringd. I polisens förundersökning framgår det att flera andra personer har fått likadana samtal från olika sjukhus.

En välklädd man i tweed

Några månader tidigare, den 25 mars, klev en man i 50-års åldern in på akutavdelningen på Lidköpings sjukhus. Han var stiligt klädd i tweedkostym och bar portfölj. Han berättade för sjukhuspersonalen att han var vd för Eniro och skulle vara med i en radiosändning och behövde smärtlindring.

Han uppgav sitt namn och sa att han led av gallsten. En kirurgsköterska tog hand om honom och gav honom det narkotikaklassade läkemedlet ketogan, intravenöst.

Mannen uppfattades av sjukhuspersonalen som mycket trovärdig och enligt sköterskan betedde han sig som en person som led av den typen av smärtor. En sköterska sa att ”han var trevlig och tacksam och verkade direktörsaktig”.

En bild tagen av mannen från Danderyds sjukhus den 12 december 2015. Från polisens förundersökning.

Drog samma historia fler gånger

Men när mannen dök upp en månad senare drog han samma historia, nu under ett annat namn. En av sköterskorna kände igen detaljerna om radiosändningen och vd-titeln.

När han konfronterades försvann han iväg i sin BMW.

Härjat i hela Sverige

Liknande historier har utspelat sig på en rad olika vårdinrättningar i hela Sverige, men med vissa nyansskillnader.  Detaljen om radioprogrammet var däremot alltid med.

Mannen i tweedkostym är en 59-årig man från Täby som lyckats komma över personnummer och identiteter från personer i sin närhet.

Bullrig och självsäker

Till slut började kolleger och anhöriga prata om alla underliga samtal från sjukhus och misstankarna föll på en person: En gemensam bekant med bullrig och självsäker röst, pokeransikte och ett utseende som påminde om en affärsman.

Han var trevlig och tacksam och verkade direktörsaktig

En sköterska om Täbybon.

Rymde med nålen i armen

Enligt domen har 59-åringen under två års tid, vid minst 64 olika tillfällen, använt andras personers namn för att få läkemedlet ketogan. I samma stund som han fått medicinen har han lämnat sjukhuset, ibland med nålen kvar i armen. Förutom de 64 fallen av bedrägeri har han också gjort sig skyldig till 61 fall av ringa narkotikabrott.

På Västmanlands sjukhus den 6 mars 2016.

Döms av tingsrätten

Mannen döms nu av Uppsala tingsrätt till skyddstillsyn samt till vård för sitt missbruk. Han ska också genomgå vård för sin psykiska ohälsa.

Han ska dessutom betala drygt 200 000 kronor i skadestånd till åtta olika landsting och åtta privatpersoner.