Täbypolisens snabbspår ska stävja ungdomsbrott

rånare
Täbypolisen agerar snabbt när det gäller unga brottslingar.
Täbypolisens snabba agerande efter att en 14-åring rånats vid Tibble station gjorde att fyra misstänkta kunde gripas inom en vecka. Lokalpolisområde
Lokalpolisområde Täby är ett av tre områden som nu ingår i regeringens försökssatsning på att snabbare utreda och lagföra unga brottslingar.

Det var lördagen den 9 februari i år som 14-åringen rånade på sin jacka och keps av ett ungdomsgäng vid Tibble station i Täby, uppger polisen. Ärendet handläggs av polisens ungdomsgrupp i Täby, som i ett tidigt skede ska ha börjat jobba intensivt för att hitta de skyldiga och ställa dem till svars.

– Ungdomar som begår dessa typer av kränkande brott förstår ofta inte allvaret i vad de gör. Det är därför extra viktigt att vi agerar snabbt för att ge dem en direkt konsekvens på deras agerande. Man ska inte tro att man kan göra vad som helst utan att det leder till konsekvenser, säger Boxiao Pan, ungdomsutredare vid polisen i Täby, i ett pressmeddelande efter att fyra misstänkta har gripits.

Regeringen: Framgångsrikt

Polisens försök med ett snabbspår för att utreda och lagföra vissa typer av brott startade i januari förra året. Försöket har dock redan varit så pass framgångsrikt att regeringen den 14 februari i år meddelade att försöket utvidgas till att inkludera även ungdomsbrottslighet.

– Det pågående försöket för vuxna har lett till både snabbare lagföring och ökad kvalitet i utredningarna. Det är ett viktigt steg att försöket nu kan utvidgas till ungdomar, sa justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i ett pressmeddelande då.

Polisen slår till mot misstänkta ungdomarna

Redan tre dygn efter rånet mot 14-åringen i Täby hade den lokala polisen uppgifter som pekade ut fyra ungdomar som skäligen misstänkta. Dagen därpå tog åklagaren beslut om att anhålla fyra personer i sin frånvaro och på torsdagsmorgonen genomförde ett flertal polisen husrannsakningar på fyra olika platser,uppger Täbypolisen.

Vill halvera tiden för utredning

Målsättningen för snabbspåret är att unga som begår vissa brott ska kunna lagföras inom tio veckor. I dagsläget tar det många gånger dubbelt så lång tid, enligt regeringen.

Snabbspåret baseras på att polisen inte låter småbrotten bli liggande utan sätter till resurser för att utreda direkt. En annan viktigt del är större samverkan mellan polisen och socialtjänsten.

Symboliskt att fyra misstänkta grips

Samma dag som justitieminister Morgan Johansson gick ut med att regeringen beslutat att utvidga försöket till att omfatta även ”ett snabbförfarande i brottmål för unga lagöverträdare” grep Täbypolisen fyra misstänkta ungdomar – mindre än en vecka efter rånet. Två av dessa personer ska omedelbart ha omhändertagits enligt LVU, som är en lag för vård av unga. Täbypolisen uppger att utredningen av rånet fortsätter och är prioriterad.

Försöket ska utvidgas

Försöket med ett snabbspår för unga brottslingar testkörs först i lokalpolisområdena Täby, Solna och Rinkeby för att sedan utvigdas till hela norra Stockholm. Testet ska pågå till sista december år 2020, enligt regeringen.