Takboxstölder ökar inför lovet – här är polisens tips

Stölderna av takboxar fortsätter öka i norrort
Stölderna av takboxar fortsätter öka i norrort.
Stöldvågen av takboxar fortsätter dra fram i flera norrortskommuner inför sportlovsveckan. I Täby och Vallentuna har sju respektive åtta takboxar stulits under vintern. Men det går att värja sig. Läs polisens fem bästa tips för att undvika bli av med både skidutrustning och sportlovsplaner.

Sportlovet är bara en knapp vecka bort. Många skidsugna har sedan länge planerat in en skidsemester och kanske har man i sin iver packat utrustningen i god tid, för att snabbt kunna komma iväg på morgonen. Men gör man det riskerar resan att få ett abrupt slut innan den ens har börjat.

I flera norrortskommuner går just nu en våg av takboxstölder. Sedan den första november förra året har tre takboxar stulits i Danderyd och en i Åkersberga. Värst ansatta har hittills Vallentuna och Täby varit, med sju respektive åtta stölder under samma period.

– Får någon vecka sedan hade vi fyra stycken på ett dygn i Vallentuna, säger Per Åkermark, operativ koordinator i Täby lokalpolisområde.

Järfälla befarar ökning

I Järfälla har man ännu inte sett någon ökning i år. Men Albin Näverberg, brottsförebyggare på polisen i Järfälla, tror det är en tidsfråga innan stölderna kommer hit.

– Vi är rädda att det kommer öka nu inför sportlovet. Det är säsongsbetonat det här och ökar varje år inför de här stora aktiviteterna, säger han.

– På andra håll har man redan sett en ökning, bland annat när det var många som drog upp till Åre under alpina VM, säger han.

Men det går att värja sig. Albin Näverberg listar de fem viktigaste sakerna att tänka på för att undvika takboxstölder.

1. Vänta med att packa

– Det är det viktigaste av allt. Lasta inte boxen förrän samma morgon som ni ska åka iväg. Det är framför allt innehållet i boxarna tjuvarna gör förtjänst på, så undvik att ge dem ett tillfälle de inte kan tacka nej till.

2. Lås ordentligt

– Det gäller att använda de låssystem man har. Alla fabrikat av takboxar har någon form av låsanordning, inte bara för själva boxen utan också för att låsa fast den i takräcket. Att fästa boxen ordentligt är dessutom viktigt vid en eventuell olycka, så att inte boxen flyger iväg om man krockar eller kör ner i ett dike.

3. Snåla inte vid köp av takräcken

– Se till att de takräcken du köper har ordentliga och godkända lås för att fästa dem i bilen.

4. Skippa lunchen

– Takboxstölden kan lika gärna inträffa på vägen upp till fjällen, när man stannar vid vattenhålet för lunch. Om man ska åka lite kortare, till exempel till Romme, så kanske man klarar att åka hela sträckan utan stopp. Undvik att stanna för lunch, i alla fall om du vet med dig att du inte har ordentliga lås.

5. DNA-märk skidorna

– Det är en väldigt bra förebyggande åtgärd. Om man DNA-märker skidorna så kan vi spåra dem, och sätter man en klisterlapp på takboxen om att innehållet är märkt så skrämmer man iväg tjuvarna.