Tre gånger fler inbrott i Skärholmen

Anne-Marie Cardell, Mälarhöjden, råkade ut för ett inbrott
Gärningsmännen tog sig in – och senare ut – genom det lilla badrumsfönstret
Anne-Marie Cardell, Mälarhöjden, råkade ut för ett inbrott
När Anne-Marie skrek ålade tjuvarna ut genom badrumsfönstret.
Anne-Marie Cardell, Mälarhöjden, råkade ut för ett inbrott
”De finns kvar på näthinnan”, säger Anne-Marie om mötet med tjuvarna.
Anne-Marie Cardell, Mälarhöjden, råkade ut för ett inbrott
Efter tredje inbrottet funderar Anne-Marie på om hon ska bo kvar.
Anne-Marie Cardell, Mälarhöjden, råkade ut för ett inbrott
Broschyr från polisen.
Tre gånger fler villainbrott och dubbelt så många lägenhetsinbrott. Så ser utvecklingen i Skärholmen ut jämfört med för fem år sedan.
Anne-Marie hamnade öga mot öga med tjuvarna.

Klockan var halv sju på kvällen lördagen den 20 januari. Anne-Marie var på väg hem efter att ha träffat vänner på en restaurang.

När hon rundade knuten till hyreshuset i Mälarhöjden fick hon en chock: Nedanför hennes öppna badrumsfönster stod en stol. Bredvid stolen stod en man i mörka kläder.

Jag vrålade rakt ut och de sprang iväg

Anne-Marie, Mälarhöjden

– Jag skrek: Vad i helvete håller ni på med? Då kom det två till ålande ut genom badrumsfönstret. Jag vrålade rakt ut och de sprang iväg, berättar hon.

Tredje gången i samma lägenhet

Lägenheten ligger i markplan och har varit utsatt för inbrott två gånger tidigare – senast i november 2016. Den här gången hann de uppskrämda tjuvarna inte få med sig något.

– Men fast jag råkat ut för det här två gånger tidigare och blivit av med saker så känns det här nästan värre. Jag såg dem ju! De är kvar på näthinnan, säger hon.

Anne-Marie vågade inte sova hemma de första nätterna efter inbrottet. Foto: Anna Z Ek

Kraftig inbrottsvåg– lägenheter vanligast

Statistik från Brå (Brottsförebyggande rådet) visar att inbrotten ökade kraftigt i söderort 2017. Den dystra trenden har fortsatt i början av 2018. Ungefär två av tre anmälningar gäller lägenheter.

Bara i kvarteret där Anne-Marie bor anmäldes fem lägenhetsinbrott samma helg. I samtliga fall hade tjuvarna tagit sig in genom fönster eller balkongdörrar på de nedre våningarna.

 

Inbrotten ökade kraftigt 2017, allra mest i lägenheter.

 Galler och kodlås

Anne-Marie i Mälarhöjden var först tveksam om hon skulle bo kvar i sin lägenhet. Efter att hyresvärden – familjeägda Berlin Fastigheter –  satt galler för badrumsfönstret, vågar hon i alla fall sova hemma igen.

– Jag har även satt in kodlås till portarna, det var faktiskt på gång redan innan det här hände. Sen har jag tagit in offerter på fönsterrenovering. De som bor på markplan kommer få förstärkta fönster, lovar Sandy Berlin på Berlin Fastigheter.

Huset har varit inbrottsdrabbat tidigare. Varför är det först nu ni gör det här?

– Jag kan inte riktigt svara på det. Det var min morbror som skötte huset tidigare. När han dog fick jag ansvaret. Jag har tagit tag i det mer.