Tjuven stjäl takboxen – på mindre än en minut

En rad takboxstölder har på kort tid inträffat i norrortskommunerna. Natten till tisdagen var det dags igen – men den här gången fångades tjuven på film.

Som Mitt i tidigare rapporterat pågår just nu en stöldvåg av takboxar i norrortskommunerna. Sedan den 1 november förra året har en rad takboxar stulits i bland annat Täby, Danderyd, Vallentuna och Åkersberga. Polisen gick inför sportlovet ut och varnade bilägarna för att packa takboxen och lämna den obevakad.

Inga takboxstölder i Täby polisområde

När Jan Berlin på Täbypolisen går igenom anmälningar för hela polisområdet, Täby, Vallentuna, Danderyd, Vaxholm och Österåkers kommuner, från fredagen inför sportlovet till i söndags hittar han inga takboxstölder.

– Vi hade en hel del takboxstölder innan sportlovet men inga nu. Det är skönt, säger Jan Berlin.

Natten mot tisdagen drabbades dock en villaägare i Upplands Väsby – men den här gången fångades en av gärningsmännen på film.

Filmen visar hur en av tjuvarna monterar ned takboxen. Hela förloppet är över på en minut.

– Man ser tydligt på filmen hur snabbt det går. De bryter bort lasthållaren och sen är det bara för dem att lyfta bort takboxen, säger drabbade Sirpa Kenneryd som låg och sov när tjuvarna slog till.

Täbypolisen Jan Berlin tycker att det är bra att filmen på takboxtjuvarna sprids till Mitt i:s läsare.

– Han är ju maskerad, men det är ju jättebra att kunna få in filmer. Om inte annat är det bra att Mitt i visar upp den och få folk mer uppmärksamma på problemet. Någon kanske också känner igen den där jackan.

Håll utkik efter okända lastfordon

Jan Berlin hoppas att någon som ser filmen kanske kan dra sig till minnes att de sett någon okänd skåpbil eller släpvagn i närheten samma natten. Tjuven kom inte ensam och måste ha fått hjälp att forsla bort takboxen snabbt, påpekar han.

– Kan man få lite pusselbitar så kanske vi kan få fast dem, säger Jan Berlin vid Täbypolisen.