Tobias, 16, oskyldigt rånanklagad – väcktes och greps av polis

16-årige Tobias blev oskyldigt utpekad som rånare, greps i sängen och låstes in på polisstationen i åtta timmar.
– Det borde finnas starkare bevis för att göra så här, säger mamman, som vill att sonen ska få en ursäkt av polisen.

De två civilpoliserna legitimerar sig för mamman och går därefter rakt in med skorna för att bryskt dra upp sonen ur sängen vid 07-tiden på morgonen på alla hjärtans dag i år.

– Jag var bara chockad och förstod inte vad som hände, säger Tobias, som egentligen heter något annat, och tittar ner i köksbordet när han berättar.

Pappan: Två poliser höll honom

Mamman uppger att det enda poliserna sa var att det gällde personrån och att de var ute och plockade in fyra pojkar till förhör. Hon stod förtvivlad kvar med de två gråtande småbröderna när Tobias fördes ut till en polisbil av två civilpoliser och en uniformerad polis som också dykt upp i familjens lilla radhus i Täby.

– Två poliser höll honom mellan sig, säger Tobias pappa, som tillsammans med mamman så fort de hade lämnat småbröderna åkte efter till polishuset i Solna.

”Timmarna och minuterna kändes långa”

Hur var det att inte få prata med honom och vänta på polisstationen när Tobias satt inlåst i arresten?

– Det kändes som en evighet. Jag undrade hur han mådde, speciellt efter förhöret när de kom ut med honom i arrestens kläder. Jag kände mig maktlös och frustrerad. Timmarna och minuterna kändes jättelånga, säger mamman.

16-årig pojke greps bryskt av polisen. Familjen o pojken berättar om händelsen och bemötandet.

Tobias och familjen beskriver polisens agerande som en kränkning och hoppas att få en ursäkt.

Mamman och pappan berättar att förhöret där de fick sitta med som åhörare hölls i ett trångt rum på Solna polisstation. Tobias satt med ryggen mot dem vid ett skrivbord med två poliser mitt emot sig, minns de.

– Då tittar han bakåt och tårarna börjar rinna och han lade huvudet i handen, berättar mamman med skakig röst.

”Då tittar han bakåt och tårarna börjar rinna och han lade huvudet i handen.”

Mamman

Polisen ska i förhören ha sagt att det fanns bevisning mot Tobias i form av kamerövervakning och att några hade pekat ut honom som en av rånarna.

– Då brister det för honom. Han blir jätteledsen, säger  pappan.

Tvingas själv leta friande bevis

Tobias berättar fåordigt om den där dagen när han var i Täby centrum strax före rånet inträffade vid Tibble station. Han var där för att käka med sin kompisar och snackade lite med några andra killar som han kände igen.

Mamman förklarar att de efter gripandet kontaktade sin bank för att få ut uppgifter om när och var Tobias hade använt sitt betalkort för att om möjligt visa att han inte kunde ha begått rånet.

– Det var tre minuter mellan han använde kortet på Hemköp i Täby centrum och när rånet skedde vid Tibble station, säger mamman.

”Jag gick inte efter offret”

Polisen ska också ha tagit tillbaka uppgifterna om att det var Tobias på filmen från övervakningskameran.

– Deras enda starka bevis stämmer inte. Jag gick inte efter offret, säger Tobias.

Åtta timmar var Tobias oskyldigt inlåst. Han fick lämna både dna-prov och fingeravtryck, enligt mamman.

– Han blev faktiskt frihetsberövad som ett barn på 16 år inte ska kunna bli. Det borde finnas starkare bevis för att göra så här, säger hon.

Dagarna efter polisräden ville Tobias inte vara ensam hemma, berättar föräldrarna. Han har också bett om att få byta rum med sin bror.

– Det känns så olustigt att vara hemma om polisen ska komma tillbaka.

Misstankarna läggs ner

Polisen gav ganska snabbt muntligt besked om att misstänkarna mot Tobias var nedlagda. Familjen kände sig ändå inte säkra på att mardrömmen var över eftersom åklagrens skriftliga beslut dröjde fem veckor när det borde kommit efter ett par dagar.

Familjen kanske aldrig får svar på sina frågor om utpekandet, men de vill ha en ursäkt.

– Det går inte bara att säga att det var ett misstag. Det här har påverkat hela familjen, säger mamman.

Åklagaren: Beklagligt om någon mår dåligt

Varken familjen eller Mitt i har insyn i utredningen eftersom det råder förundersökningssekretess till dess åtal är väckt.

Vad har du som åklagare att säga till Tobias och familjen, som fortfarande mår dåligt över att han blev felaktigt gripen?

– Det är naturligtvis beklagligt om någon mår dåligt. Men utifrån de uppgifter som vi hade inledningsvis, och då var inte jag förundersökningsledare, fanns det alla skäl att vidta de åtgärder som gjordes, säger åklagare Pontus Klang.

Fakta

Detta har hänt

9 februari: En 14-åring blir rånad på sin jacka och keps av ett ungdomsgäng vid Tibble station i Täby.

13 februari: Tre dygn efter rånet hade polisen uppgifter som pekade ut fyra ungdomar som skäligen misstänkta, den lägre misstankegraden.

14 februari: Åklagaren tar beslut om att anhålla fyra ungdomar i sin frånvaro. På torsdagsmorgonen genomför polisen husrannsakningar på fyra olika platser. Fyra misstänkta grips och frihetsberövas. Två av ungdomar ska omedelbart ha omhändertagits enligt LVU (Lag för vård av unga), som beslutas av socialtjänsten. Tobias är en av de fyra ungdomarna som grips, men han släpps samma dag.

19 februari: Åklagare Jesper Paulander beslutar att avföra Tobias som misstänkt i förundersökningen, enligt den skriftliga underrättelse som Mitt i tagit del av i efterhand. Familjen får muntligt besked från en av polisens utredare att Tobias inte längre är misstänkt. Åklagarens formella beslut som automatiskt ska skickas ut kommer inte fram.

19 februari: Polisen skickar samma dag som Tobias avförs som misstänkt ut det pressmeddelande där det står att fyra misstänkta ungdomar gripits: ”Ungdomar som begår dessa typer av kränkande brott förstår ofta inte allvaret i vad de gör. Det är därför extra viktigt att vi agerar snabbt för att ge dem en direkt konsekvens på deras agerande. Man ska inte tro att man kan göra vad som helst utan att det leder till konsekvenser”, säger Boxiao Pan, ungdomsutredare vid polisen i Täby, i pressmeddelandet. Ingenstans står det att åtminstone en av de fyra ungdomarna, Tobias, är friad från misstankarna.

25 mars: Först nu kan Tobias och familjen andas ut. Åklagare Pontus Klang har efter påstötningar leta reda på kollegans borttappade beslut och skickat ut den skriftliga underrättelsen om att han är friad från misstanke.

Vad händer nu? Åklagare Pontus Klang leder förundersökningen efter att ha tagit över den av sin kollega. Han har ännu inte väckt åtal. Han vill inte säga hur många som är misstänkta i nuläget utan hänvisar till förundersökningssekretessen.

 

Källa: Polisen