Träffen före morden: ”Stämningen var på topp”

Mordåtal Kista
Tre av de fyra männen som åt middag innan dubbelmordet.
Fyra män åt middag i goda vänners lag. Ett par timmar senare mördades två av dem i Kista. En tredje av middagsgästerna är nu misstänkt för dådet och den fjärde mannen vittnade i dag. Mitt i var på plats när nya uppgifter kom fram i dubbelmordsrättegången.

Längs salens ena sida sitter åklagaren Alexandra Bittner och mitt emot sitter den åtalade mannen och hans advokat. I mitten sitter dagens vittne: mannen som åt middag med de två mördade männen och den misstänkte gärningsmannen bara några timmar innan dubbelmordet i Kista.

Under vittnesmålet berättar han att han var god vän med både den misstänkte gärningsmannen och en av de mördade – mannen som hade en ledarroll inom det kriminella nätverket Lejonen från Hässelby.

– Jag hade daglig kontakt med dem, eller kanske inte dagligen men ofta, säger vittnet.

Han understryker också under sitt vittnesmål att han inte hade några kriminella affärer med den nu döde gängledaren.

– Vi hade en rent vänskaplig relation. Jag var en av få som (målsägandes namn, reds. anm.) hade en bra vänskaplig relation med, det var inga affärer inblandade.

Fick skjuts från Bromma till Uppsala

Dagen då dubbelmordet skedde, den 8 mars i år, var vittnet i Bromma när han blev uppringd av gängledaren som erbjöd honom skjuts till Uppsala, där vittnet driver en restaurang. När han blev upphämtad satt ytterligare två män i bilen – den för honom okände mannen som några timmar senare också blev ihjälskjuten och mannen som misstänks för dubbelmordet.

Innan vittnet hoppade in i gängledarens bil ställde han samma fråga han alltid brukade ställa: ”Har ni på er något?”

– Det är en autopilot.

Han menar att han är säker på att det inte fanns några vapen i bilen. Men han genomsökte inte bilen innan han hoppade in.

”Snackade skit” och lyssnade på musik under bilfärden

Under bilfärden till Uppsala var stämningen god, enligt vittnet.

– Stämningen går inte att diskutera – den var på topp. Det var inga konstigheter där, säger vittnet, som berättar att de lyssnade på musik och ”snackade skit” under resan.

Stämningen var normal och bra

Väl framme i Uppsala satte de sig på vittnets restaurang för att äta middag – och de alla åt från samma tallrik, berättar vittnet.

–Stämningen var normal och bra. Det var inget konstigt, inget spänt. Det är ju vänner jag pratar dagligen med, säger vittnet.

De fyra männen tog även bilder under middagen.

– Man brukar ta bilder när man mår bra och har roligt.

Vid 20.45-tiden beslutade de tre andra personerna sig för att bege sig tillbaka mot Stockholm.

Nya uppgifter under vittnesmålet

I tidigare förhör med polisen har vittnet sagt att gängledaren inte nämnt något om att han hade bestämt träff med någon i Stockholm på kvällen. Men nu ger vittnet andra besked.

– Att de skulle åka för att han måste träffa någon. Vem, när och var vet jag inte.

Åklagaren blir märkbart irriterad över att vittnet inte berättat detta tidigare och undrar varför.

– Jag måste ha fått för mig att jag sagt det. Jag tror det. Om jag inte gjort det måste jag ha missat det.

Någon timme efter att männen åkt tillbaka till Stockholm sköts gängledaren och hans vän till döds i Kista. Den åtalade mannen menar att han är oskyldig till dådet.

Rättegången fortsätter i morgon, torsdag. På måndag är det dags för slutpläderingar.