Trafikolyckor – och minsprängning skjuts upp

Blåljuskollen Haninge, tisdag.
Blåljuskollen Haninge, tisdag.
Stölder, trafikolyckor, inbrott – och försenad sprängning av minan utanför Muskö. Här är Blåljuskollen Haninge med de senaste dagarnas blåljushändelserna i Haninge.

Dalaröbutik utsatt för stöld

Vid 14.30 på fredagseftermiddagen utsattes en butik på Odinsvägen i Dalarö för stöld.

– En manlig kund kom in och ville betala med en 1 000-kronorssedel, då fick mannen i butiken problem med växeln och försökte ordna växel. Då smiter kunden in på kontoret i anslutning till disken och stjäl en mobiltelefon och värdehandlingar, springer ut i en bil och åker därifrån. Signalementet på mannen är bara sådär, och vi har bara någon bokstav av registreringsskylten. Men eventuellt kan övervakningsfilm hjälpa oss, säger Lars-Göran Rehn vid Haningepolisen.

Just ”1 000 kronors-trick” sker titt som tätt för att få butikspersonal att tappa fokus, och bara för några dagar sedan hände det i Västerhaninge.


Läs mer:  Bedrägeri i Västerhaninge centrum


Snöovädret försenar sprängning av mina

Snöovädret som dragit in över Stockholm försenar sprängningen av den mina som hittades på Långgarns strand, mellan Muskö och Östnora, på söndagen. Minan skulle ha sprängts vid lunchtid på måndagen.


Läs mer: Efter minan – nu evakueras boende på Långgarn


En mina hittades på Långgarns strand på söndagen.

En mina hittades på Långgarns strand på söndagen.

– På grund av oväder och sjögång har man inte kunnat spränga minan, utan det är planerat till torsdag. Minan ligger nu långt ute på havets botten, och marinen har full kontroll på det, säger Anders Hägglund, operativ chef vid Södertörns brandförsvar, till Mitt i på tisdagen.

Riskavståndet till minan har legat på en kilometer.

Man tog sig in i villa i Vega

Vid 5-tiden vaknade en familj i Vega av att någon krossade deras fönsterruta på nedervåningen.

– Man möter en man i hallen, som direkt försvinner ut ur huset och hoppar in i ett fordon och åker från platsen. Kvinnan i familjen blir vittne till det hela, men vi har inte fått några specifika uppgifter om ålder på mannen eller fordonet. Det är ett litet ovanligt tillvägagångsätt, att slå sig in genom en fönsterruta när de boende sannolikt är hemma, säger Lars-Göran Rehn vid Haningepolisen.

Händelsen rubriceras som försök till stöld.

– Annars har det inte varit speciellt mycket bostadsinbrott sista tiden. Och verktygsstölderna ut hantverksbilar har helt abrupt tagit slut, säger Lars-Göran Rehn.

Man skadad i singelolycka i Handen

Vid 07.39 på tisdagsmorgonen voltade plötsligt en bil i en singelolycka på Dalarövägen i Handen, nära Torvallavägen.

Mannen i bilen fick tas om hand av ambulanspersonal.

– Mannen i bilen stabiliserades av ambulanspersonal, och kördes till sjukhus. Det är oklart skadeläge gällande honom, säger Ulf Janzén, polisens stationsbefäl vid Flemingsberg.

Trafikolycka på riksväg 73

Bara lite senare, vid 07.56, ska en trafikolycka skett på riksväg 73 i norrgående riktning, mellan Jordbro och Handen.

– Det är oklart mer skadeläget, men de inblandade ska ha fått skjuts till pendeltåget med vår polispatrull. Bärgningsarbete sattes igång. säger Ulf Janzén vid polisen.