Polisen jagar tränaren misstänkt för sexbrott

Egentligen skulle rättegången ha varit igång. Men den åtalade mannen är borta.
Egentligen skulle rättegången ha varit igång. Men den åtalade mannen är borta.
Polisen har sökt både i ett sommarstugeområde och i mannens hem. Men de har ännu inte hittat tränaren och läraren som är misstänkt för att sexuellt ha utnyttjat en flicka under flera år. Om polisen inte får tag på mannen före den 12 juni preskriberas brotten som han är misstänkt för.

Den misstänkte mannen som är bosatt på Södertörn var både lärare och tränare åt flickan som i dag är vuxen. I mars åtalades han för att sexuellt ha utnyttjat målsägaren vid ett flertal tillfällen både före och efter att hon fyllt 15 år.

Måste hitta mannen

För några veckor sedan skulle rättegången vid Södertörns tingsrätt ha börjat, men nu är mannen försvunnen. Mannen är nu begärd häktad i sin frånvaro, men enligt åklagaren behöver mannen hittas före den 12 juni. Annars preskriberas brotten.

– Polisen har fått in uppgifter om att han bott i en sommarstuga. Men nu är det tomt där, säger åklagaren Markus Hankkio.

Är det utom tvivel att han håller sig undan?

– Det är sannolikt att det är så. Det är kort tid till att brotten preskriberas och han har gjort sig oanträffbar. Han går inte att nå via telefon och hans närstående säger att de inte vet var han är, säger Markus Hankkio.

Förnekar brott

Enligt åtalet förnekar mannen brott. En av de tre åtalspunkterna är grovt sexuellt utnyttjande av underårig. Ett brott där straffskalan börjar på minst två års fängelse enligt åklagaren.

– Han förnekar att något sexuellt umgänge ägt rum före 15-årsdagen. Han vidgår att han haft samlag med henne när hon fyllt 15 år, säger Markus Hankkio.

Finns brev i bevisningen

En annan åtalspunkt som gäller åren efter att hon fyllt 15 år är grovt sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

– Men han bestrider att hon skulle ha varit i beroendeställning till honom, säger åklagaren Markus Hankkio.

I åklagarens bevisning mot mannen finns bland annat vittnesmål, men också brev och meddelanden mellan målsägaren och den åtalade mannen.

Tidningen har varit i kontakt med den åtalade mannens advokat, Gustaf Ebenfelt, som inte vill svara på frågor i fallet. Enligt tidningen Metro har mannen sagt upp sig från skolan där han jobbade.

Fakta

Åtalspunkterna

Grovt sexuellt utnyttjande av underårig

Grovt sexuellt utnyttjande

Grovt sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning