Här hade Tullingebon kokainet för 4 470 doser

Mannen hade kokainet i bilen. Här har polisen stannat bilen och öppnat bakluckan
Mannen hade kokainet i bilen. Här har polisen stannat bilen och öppnat bakluckan
När polisen hittade kokainet började Tullingebon springa.
Jakten gick gata upp och ner tills mannen smet in på en restaurang och låtsades beställa.
Nu har tingsrätten dömt honom till fängelse i tre år för grovt narkotikabrott. I mannens baklucka hittade polisen kokain så rent att det skulle räcka till 4 470 doser.

Tullingebon stod med bilen på en gata i närheten av Medborgarplatsen på Södermalm. Samtidigt cirkulerade poliser i området, en del civilklädda, eftersom flera grovt kriminella personer fanns i området. När en av de civilklädda poliserna körde ner för en gata kunde han se hur Tullingebon stannade upp och började följa honom med blicken.

Mannen blev påtagligt nervös då han skulle öppna bagageluckan

Polisinspektören

”Skakade märkbart”

En stund efter att Tullingebon kört iväg slog polisen på blåljusen och beordrade mannen att stanna. De befann sig nu på Åsögatan och mannen berordrades att öppna bagageluckan.

– Mannen blev påtagligt nervös då han skulle öppna bagageluckan, han skakade märkbart med handen då han vred om nyckeln, berättar polisen i sitt vittnesmål.

Låtsades beställa på restaurang

Plötsligt sprang mannen i väg, men polisen följde efter. Avståndet var som mest 25 meter och polisen förlorade för en kort stund Tullingebon ur synfältet då denne rundade gathörnen. På Blekingegatan smet mannen in på en restaurang där han dök ner vid ett av borden. Polisen som precis kommit in på gatan hann se detta och kunde gripa mannen inne på restaurangen.

Tulllingebo hade kokain i bakluckan. Får fängelse i 3 år.

I en svart påse i bilen hittade polisen sedan 196 gram kokain av så hög renhetshalt att det skulle kunna blandas till 4 470 doser.

Gjorde husrannsakan i Tullinge

Vid husrannsakan i Tullinge samma dag i början av september hittade polisen mindre mängder narkotika.

Tullingebon är i 20-årsåldern. I förhör har han erkänt narkotikabrott av normalgraden, men han nekar till att han känt till att mängden kokain var så pass stor.

Uppenbarligen har jag blivit lurad

Den dömde Tullingebon

Kokain i batteriholk

Han har i förhör berättat att han var skyldig en person pengar och att han skulle bli kvitt denne genom att hämta och förvara en påse kokain med 50 gram som låg i en batteriholk på en återvinningscentral i Fisksätra.

Tullingebon säger att han hämtade knarket i en batteriholk OBS: Arkivbild. Foto: Mostphotos.

– Uppenbarligen har jag blivit lurad, sade Tullingebon i förhör med polisen.

Dömd till fängelse

Men tingsrätten menar att mannen med tanke på hans erfarenhet av kokain och kunskap om personen som gav uppdraget borde insett att risken var stor att det handlade om mer än 50 gram. Tingsrätten skriver i sin dom att mannen inte gjort några försök att kontrollera mängden och att han i varje fall haft en likgiltighet för mängden i påsen som räcker till en fällande dom för grovt narkotikabrott. Domen på fängelse i 3 år kom för drygt en vecka sedan.

Fakta

Så starkt var kokainet

Polisens laboratorium har undersökt kokainet.

Det var 196 gram med en renhetshalt på 89 procent.

Om det blandas till en renhet på 39 procent får du 447 gram.

Det motsvarar cirka 4 470 missbruksdoser.

Källa: Polisens förundersökning