Barn tvingades fly undan skotten i garaget

ostbergaskott2
Det var ett stort polispådrag efter skjutningen.
Tre vuxna och ett barn parkerade bilen i garaget i Östberga när gärningsmannen dök upp. En 21-årig man sköts ihjäl med tio skott, en man skottskadades och flydde från platsen med ett barn.
Idag inleds rättegången mot en 35-årig man som är misstänkt för mord och försök till mord.

Klockan var tre på eftermiddagen den 15 augusti 2017 när fyra personer kör in i garaget intill torget på Östbergahöjden. I bilen befinner sig tre vuxna män och ett barn. De har alla varit på Södermalm för att klippa sig.

Passagerarna kliver ur bilen när den 21-årige föraren ska parkera. Då dyker plötsligt en man upp med uppdragen luva och beväpnad med automatvapen. Mannen skjuter mot den 21-årig föraren. 21-åringen träffas med tio skott i huvudet och överkroppen.

En av de andra träffas av ett skott, eller en rikoshett, i benet. Han tar med sig barnet och de springer mot en dörr, men den visar sig vara låst. Till slut lyckas de ta sig ut ur garaget.

Ett 20-tal tomhylsor hittas i garaget. Många Östbergabor hör skotten och ett antal personer kommer till garaget. Flera ringer till polisen och SOS Alarm. En kvinna ger hjärt- och lungräddning på den skjutne 21-åringen, men hans liv går inte att rädda.

Ett stenkast därifrån leker barn i lekparken. De hör också skotten och förskolepersonalen gömmer sig tillsammans med barnen.

flyktbil-ostberga

Någon hade försökt anlägga en brand i flyktbilen som hittades i Årsta. Foto: Polisens förundersökning

Flyktbilen hittades i Årsta

Den misstänkte gärningsmannen försvinner i en vit Toyota som lämnar området i hög fart. Bilen hittas dagen därpå i Årsta där någon har försökt sätta eld på den.

Det är den stulna bilen som blir kopplingen till den nu åtalade 35-åringen. Hans dna finns inne i bilen.

I bilen fanns det en motorvärmare som var utrustad med ett simkort. Men hjälp av simkortet har polisen kunnat kartlägga hur bilen använts tiden före mordet. I åtalet framgår även att mannen införskaffat en bensindunk och bensin, som enligt åklagaren var i syfte att elda upp bilen.

Polisens teori är att den misstänkte 35-åringen efter mordet ska ha tagit sig till Zinkensdamm, där han köpte en biljett i tunnelbanan. Mordvapnet har inte hittats. Polisen dök efter det i Årstaviken i somras, men utan resultat.

Nekar till anklagelserna

35-åringen åtalas för mord, tre fall av försök till mord och grovt vapenbrott. Åklagaren menar att om 35-åringen inte anses vara gärningsman har han åtminstone medverkat i gärningarna, bland annat genom att införskaffa bilen som användes vid dådet, mörklägga bakre delen av bilen för att förhindra insyn, kartlägga målsägandena och befinna sig i garaget när skjutningen skedde.

35-åringen nekar till anklagelserna.

ammunition Östbergafallet

Hemma hos den åtalades flickvän hittades ammunition. Foto: Polisens förundersökning

Polisen har inte hittat någon koppling mellan 35-åringen och offret. Mordet misstänks vara kopplat till den konflikt som pågått mellan Östberganätverket och Bredängsnätverket sedan 2013.

Dagen efter mordet hörde polisen ledaren för Bredängsnätverket. Denne sköts några månader senare ihjäl i Mariehäll, i november 2017.

I dag, tisdag, inleds rättegången vid Södertörns tingsrätt.