Höll sig undan i åtta år – nu åtalas mannen

Rån på Bryggargatan.
Övervakningsbild från rånet.
I åtta år lyckades mannen, som är misstänkt för att ha rånat en butik på Bryggargatan i centrala Stockholm, hålla sig undan den svenska rättvisan.
Men förra året greps han i Ryssland och i dag börjar rättegången.
– Jag har varit åklagare i 17 år men aldrig varit med om en förhandling så här lång tid efter brottet, säger åklagaren Malin Arentoft.

Det var den 23 oktober 2008 som en man utsattes för ett brutalt rån i sin butik på Bryggargatan i Stockholm. Offret blev bunden och fick en pistol intryckt i munnen. Han utsattes också för dödshot mot både sig själv och sin familj.

Butiken sålde förutom skor och kläder även dyra klockor. De två gärningsmännen kom över klockor, mobiltelefoner och kontanter för omkring en halv miljon kronor.

En av gärningsmännen kunde relativt snabbt gripas och dömdes i mars 2009 till fyra års fängelse för grovt rån. Den andre rånaren fick polisen däremot aldrig tag på.

– Man kunde se hur han rört sig från Stockholm ner till Malmö dagen efter rånet och sedan lämnade han landet, berättar åklagaren Malin Arentoft.

Greps i Ryssland

I nästan åtta år lyckades mannen hålla sig undan det svenska rättsväsendet. Men i juni förra året greps han av polis i Ryssland. Efter lång väntan fördes han senare över till Sverige och sitter nu häktad i Stockholm. Mannen, som idag är 33 år, nekar till att överhuvudtaget varit i närheten av brottsplatsen när rånet begicks.

– Generellt så försvagas bevisning med tiden och nu har det gått nio år. Det är klart att det gör det svårare, säger Malin Arentoft.

Någon teknisk bevisning, som DNA eller fingeravtryck, finns inte. Istället bygger åklagaren till stor del målet på offrets berättelse.

– Den huvudsakliga bevisningen består av en fotokonfrontation där målsäganden på ett, menar jag, väldigt tillförlitligt sätt pekade ut den åtalade. Vi har också analyser av telefontrafik som bevis.

Att ett så här gammal fall leder till åtal är ovanligt. Men eftersom grovt rån inte preskriberas förrän efter 15 år är det möjligt för åklagare att ta fallet till domstol.

– Jag har varit åklagare i 17 år men aldrig varit med om en förhandling så här lång tid efter brottet, säger åklagaren Malin Arentoft.

Huvudförhandlingen hålls under fredagen i Stockholms tingsrätt.