Väktare sparkade snattare – döms

Väktaren sparkade snattaren på benet. Nu döms han för misshandel.
Väktaren sparkade snattaren på benet. Nu döms han för misshandel.
En väktare sparkade en ung snattare på benet vid ett ingripande. Nu döms han för misshandel.

Det var i januari som tre ungdomar befann sig inne på Coop Forum i Kungsängen. En 15-årig pojke plockade på sig en burk med sallad och stoppade den i fickan. Vad han inte visste var att han var övervakad av en kvinnlig civilklädd butikskontrollant.

Butikskontrollanten följde efter ungdomarna till kassan där hennes manliga kollega kom till hjälp och stoppade ungdomarna. 15-åringen greps men gjorde motstånd och slet sig loss. En tumultartat situation uppstod.

De inblandades uppgifter kring vad som hänt vid gripandet går isär. En mobilfilm som en av ungdomarna spelat in visar dock att den manliga väktaren sparkat 15-åringen på benet. Väktaren, som är i 50-årsåldern, har själv hävdat att han gjorde det i nödvärn för att fälla pojken och sedan gripa honom, men tingsrätten anser att det inte fanns fog för våldet och dömer väktaren till villkorlig dom med samhällstjänst för misshandel.

Även den 15-åriga pojken har dömts mot sitt nekande. Han menar att han inte förstått att väktaren varit en väktare då han varit civilklädd. Han har också sagt att han menade att betala för salladen. Tingsrätten tror inte på detta och 15-åringen döms till 30 dagsböter för snatteri och våldsamt motstånd.