Vanliga missarna som skapar guldläge för tjuven i sommar

Inbrott genre.
Sommaren är en av högsäsongerna för inbrott. Polisen tipsar nu om enkla åtgärder för att skydda sig som många vanligen glömmer.
Inbrotten fortsätter att minska i Stockholm – men på sommaren finns det ändå skäl att vara extra uppmärksam.
Slarv med låskåpor eller nycklar kan nämligen skapa ett guldläge för tjuven.

Bostadsinbrotten i Sverige minskade med 18 procent, till 6 850 anmälda brott, under första halvåret 2019. Det visar ny preliminär statistik från Brå.

Inbrotten fortsätter även att minska i polisregion Stockholm, som även innefattar Gotland. Här anmäldes 8 656 inbrott under årets första sex månader, vilket är en minskning med 16 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Färre brytskador på dörrar

Under sommaren passar dock många tjuvar på att slå till mot lägenheter och villor i länet. Enligt polisen använder de sig fortfarande av de traditionella tricken, som till exempel att lägga en sten utanför dörren för att kolla ifall någon är hemma och plockar bort den.

I lokalpolisområde Solna, som även innefattar Sundbyberg, har man de senaste veckorna reagerat på att dörrar är intakta och utan skador efter ett inbrott.

– Vi ser inga brytskador på dörrar utan man tar sig in med låsslunga eller dyrk av något slag, säger Kajsa Johansson, kommunpolis i Sundbyberg, som arbetar i båda kommunerna.

”Fäll ner låskåpan”

Eftersom tillvägagångssättet inte lämnar några spår kan inte polisen svara på exakt hur tjuvarna tar sig in eller om det är en del av en ny trend. Däremot finns det flera åtgärder man kan vidta för att skydda sig mot inbrott, som många inte tänker på.

– Vi uppmanar folk som har en låskåpa på insidan att alltid se till att den är nedfälld, att man låser överlåset och inte lämnar nycklar i fönsterlås när man går hemifrån, säger Kajsa Johansson.

Två tips till bortresta

Enligt Kajsa Johansson är det ofta tillfället som gör tjuven och det är därför viktigt att vara uppmärksam i semestertider, även om man bara ska gå och handla mat i affären. För den som reser bort har hon ytterligare två tips för att skydda hemmet.

– Man bör prata med sina grannar och inte lägga ut på sociala medier om att man är borta, säger Kajsa Johansson.