Vanligt folk står upp mot rånare och våldsmän

Vittnen med kamera bidrog till att misstänkta rånare kunde gripas vid guldkuppen.
Vittnen med kamera bidrog till att misstänkta rånare kunde gripas vid guldkuppen.
En jagade efter rånaren i tobaksbutiken, en annan grep in när busschauffören blev hotad.
Mitt i har på kort tid rapporterat om många händelser där allmänheten agerat mot brott.
– Vi har flera fall där enskilda gripit in som lett till fällande domar, säger Albin Näverberg vid polisen.

Micke Dahlberg och hans kompis stod och väntade på en taxi i Gustavsberg häromveckan när de såg hur chauffören på nattbussen hotades av två män.

– Vi gick emellan och sa till dem. Men vi hann inte mer än att komma ombord på bussen innan det blev fullt slagsmål, säger han.

Plötsligt såg Micke Dahlberg hur en brandsläckare kom flygandes. När han vaknade till någon minut senare var både polis och ambulans på plats.

 

Näsbenet var spräckt och en framtand utslagen.

Inte ovanligt att någon griper in

– Jag hade inte tvekat en sekund att göra samma sak igen, säger han.

Vi har flera fall där enskilda gripit in som lett till gripanden och fällande domar

Albin Näverberg, polis

Och liknande ingripanden är inte så ovanliga. Bara de senaste veckorna har Mitt i skrivit om flera fall.

Den 11 januari försökte tre gärningsmän råna en tobaksaffär i Bro centrum, när en kund jagade ut dem ur butiken, rakt i armarna på en väktare. En av rånarna drog kniv, men väktaren lyckades parera med batongen.

Stod upp mot plankare – och misshandlades

I Sätra gick en man genom spärren i t-banan den 12 februari när en kille plankade in bakom honom. Mannen sade ifrån, och en diskussion uppstod. Senare dök killen och en kompis upp i tågvagnen och misshandlade honom. Förövarna tros finnas på övervakningsfilm.

I Skärholmen kunde tre män gripas och häktas misstänkta för medhjälp till grovt rån sedan en hjullastare körts in i en guldbutik den 20 februari. Många människor blev vittnen till händelsen, och bidrog med både filmklipp och vittnesmål.

– Vi har inte hunnit titta på filmerna än. Det är ju så numera att folk tar upp kameran, och det uppskattar vi, säger Daniel Jonsson, åklagare vid Söderorts åklagarkammare.

Allmänheten är vår största medhjälpare

Albin Näverberg, polisen

Och nyligen kunde de så kallade dödskallerånarna, som iförda masker rånade Lidl i Åkersberga, dömas tack vare bland andra Rune Lundin, 80, som fotograferade rånarna och sedan jagade efter dem på sin cykel.

 

Har allmänheten börjat hjälpa polisen mer?

– Ja, benägenheten att hjälpa till har blivit större. Vi har flera fall där enskilda gripit in som lett till gripanden och fällande domar, säger Albin Näverberg, brottsförebyggare vid lokalpolisen i Järfälla.

Han har jobbat som polis sedan 1972 och menar att vissa brott, som när äldre personer angrips, när det är många bostadsinbrott eller att blåljuspersonal attackeras, så tänder folk till.

– Det har sparkats igång grannsamverkan, båtsamverkan, nos- och spaningspatruller. Och det är ju så att allmänheten är vår största medhjälpare, säger Albin Näverberg.

Alla har rätt att gripa in

Allmänheten har rätt att gripa in vid pågående brott eller om den som begått brott är på flyende fot, så kallat envarsingripande. Våld kan man använda, men bara om den som begått brottet använder våld.

Kan det inte vara farligt?

– Man får göra en egen bedömning av vad man klarar av. Men det finns ju många sätt att hjälpa polisen på, man kan använda sin mobil, titta noga hur personen ser ut, peka ut för polisen vart personen tog vägen, eller ställa upp och vittna, säger Tove Hägg vid polisens presstjänst.

Ett exempel på ingripande är en händelse i Haninge häromdagen. En man som stal kläder i en klädbutik i Haninge centrum stötte på motstånd. En kvinnlig butiksanställd sprang ikapp honom och en brottningsmatch tog vid.

Kvinnan lyckades slita tillbaka en del av bytet, innan mannen sprang därifrån. Men polisen har gott hopp om att gripa mannen då det finns både film och vittnen.

Fakta

Att ha civilkurage

✔️ Innebär att ha mod att stå för sin åsikt även när det innebär en personlig risk.

✔️ Kan även innebära att våga stå upp och hjälpa till i nödsituationer.

✔️ Raoul Wallenberg som räddade judar undan Förintelsen, Rosa Parks som protesterade mot apartheid genom att vägra lämna sittplats på bussen till en vit man och Malala Yosafzai som utsattes för mordförsök på grund av sin kamp för flickors rätt att gå i skolan är exempel på personer som blivit kända för sitt civilkurage.

✔️ Det finns ingen ”civilkuragelag” i Sverige som i en del andra länder, men man är skyldig att slå larm om man blir vittne till pågående allvarliga brott.