Flera vapenbeslag i Botkyrka senaste dagarna

Kommissarien Anders Poltén.
Kommissarien Anders Poltén.
Polisen har lagt beslag på två automatgevär och en pistol i Fittja de senaste dagarna.
Dessutom hittade nyligen en man som besökte sin mamma i Norsborg en förlupen kula i hennes garderob.
– Vi bedömer att risken är stor att någon kommer emellan när kriminella drabbar samman, säger kommissarien Anders Poltén som hoppas på den strängare lag som är på gång.

På måndagskvällen utbröt ett större bråk i Fittja centrum. Polisen ryckte först ut till Fittjaskolan efter att ha fått larm om bråk mellan två grupperingar vid kvart i åtta på kvällen. Väl vid skolan var det lugnt, men patrullen tog sig då till fots mot Fittja centrum.

Släppte vapnet och flydde

Efter att ha rundat en huskropp på Värdshusvägen mötte polisen 15 personer som tvärvände när de fick syn på polisen. En av de 15 personerna som tvärvände släppte ett automatgevär till marken och flydde till fots med de andra. När polisen kom fram till vapnet kunde de konstatera att det var skarpladdat.

Läs också: Mord i Alby – en person anhållen

Det här var dock inte det enda vapenfyndet i måndags. Strax före halv fem på måndagseftermiddagen hade polisen hittat ytterligare ett automatgevär. Den här gången i ett förrådsutrymme på Krögarvägen. Nära geväret låg också ett pistolmagasin. På tisdagen hittade polisen också en skarpladdad pistol i en parkerad bil, även det på Krögarvägen.

Hittade kula i garderoben

Och i söndags hittade en man som besökte sin mamma i Norsborg en kula i en garderob. Modern hade berättat om en kraftig smäll för ett par veckor sedan – varpå sonen hittade ett kulhål i lägenheten. Polisen tror att det kan handla om en förlupen kula från långt håll som letat sig till lägenheten. I grannkommunen Huddinge har det under början av året inträffat minst tre skottlossningar på tider och platser där det rör sig mycket människor.

Blod och krossat glas på brottsplatsen i Vårby

Blod och krossat glas efter skottlossning i Vårby i januari.

– Vi bedömer att risken är stor att någon kommer emellan när kriminella drabbar samman. I de fallen som skett nu har vi sett hur kulor träffat in i väggar i lägenheter och så vidare. Det är skrämmande, sade Anders Poltén, kommissarie och spaningsledare på grova brott, polisen syd till Mitt i nyligen.

Enligt polisen är tillgången på vapen i Stockholms södra delar stor.

Väntar på strängare lag

– Det är skrämmande hur mycket vapen det finns i området, det är en extremt god tillgång. Vi tar vapen i beslag, men det är inte svårt att skaffa nya för den som vill. Straffen för vapeninnehav är så låga är de inte heller rädda för att göra det. Den enda framkomliga vägen är strängare straff, säger Anders Poltén.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) har nu också gått ut och lovat att en strängare lag för vapeninnehav ska vara på plats innan 2017 är slut.

Som det ser ut i dag släpps den som grips med ett vapen i regel samma dag. Men i och med den nya lagen ska den som grips med ett vapen förhoppningsvis inte vara på fri fot igen förrän efter ett par år, enligt polisen.

Fotnot:

I samband med bråket i Fittja kunde polisen efter att ha kollat runt i området inte hitta några skadade personer.

Läs också: Här är killarna som fixade konstgräs till Alby


 

Fakta

Historiskt höga siffror

Antalet anmälda vapenbrott ligger på historiskt höga nivåer i både Botkyrka och Salem.

Botkyrka

Olaga innehav av pistol, revolver eller k-pist

2016: 19

2006: 8

Salem

Olaga innehav av pistol, revolver eller k-pist

2016: 6

2006: 1

Botkyrka

Totalt antal anmälda vapenbrott (Innefattar bland annat kniv)

2016: 185

2006: 132

Salem

Totalt antal anmälda vapenbrott (Innefattar bland annat kniv)

2016: 22

2006: 21

Källa: Brottsförebyggande rådet