”Det var inte ens en drunkning”

Advokaten Marko Tuhkanen menar att mannen inte drunknade i badkaret.
Advokaten Marko Tuhkanen menar att mannen inte drunknade i badkaret.
Morddömde Esa Teittinens advokat Marko Tuhkanen lovar att sluta om han inte vinner en eventuell ny rättegång.
– Jag kan påstå att jag vet precis hur det gått till.

Solnabon Esa Teittinen fälldes för mord för åtta år sedan, mot sitt nekande, på en man som hittats livlös i ett badkar i Solna. Straffet blev 15 års fängelse, men för några veckor sedan beviljades Esa resning av Högsta Domstolen.

Den 10:e april skulle åklagaren kommit in med ytterligare bevisning för att få till en ny rättegång, men ansökte då om förlängd utredningstid. Nytt datum är istället 11 maj.

I samband med att åklagaren fick förlängd utredningstid, gjorde Esa och hans advokat Marko Tuhkanen ett frifotsyrkande, som domstolen avslog.

Expertisen menar att det var en lungkollaps, alkoholförgiftning eller hjärtinfarkt.

Marko Tuhkanen om den egentliga dödsorsaken.

– Åklagaren ska hålla ett par vittnesförhör, men det är oklart med vilka. För att driva det här målet vidare måste åklagaren förbättra bevisläget och det kommer de inte kunna göra. För det här är inget mord, inte ens en drunkning utan en helt naturlig död, säger Marko Tuhkanen.

Hur dog mannen i sådana fall?

– Expertisen säger, i för sig, att man inte helt kan utesluta drunkning, men man kan utesluta att det har skett på det sätt som åklagaren påstått, att han har svalt vattnet under dränkning. Expertisen menar att det var en lungkollaps, alkoholförgiftning, hjärtinfarkt eller en kombination av dessa tre.

Jag slutar som advokat om jag förlorar det här målet.

Marko Tuhkanen, advokat

Du har varit väldigt hård i orden mot åklagaren tidigare, gjorde hon fel som begärde ytterligare utredningstid?

– Ja, det tycker jag. Om man läser min resningsansökan och bilagorna så borde man förstå att det här målet är kört. Jag kan påstå att jag vet precis hur det gått till, men det tänker jag spara till en eventuell ny rättegång. Jag slutar som advokat om jag förlorar det här målet. Kom igen nu, släpp ut karlen.