Väsbybor oroliga efter stöket: ”Jag är rädd”

Christina Lidman tycker att det har blivit allt mer osäkert vid Väsby station.
Christina Lidman tycker att det har blivit allt mer osäkert vid Väsby station.
Först drabbade ett 50-tal personer samman i ett stort slagsmål vid Väsby station. Sedan härjade ungdomar i området och kastade sten mot polisen. Nu känner flera Väsbybor och butiksägare rädsla efter fredagens oroligheter.

Tre män greps för våldsamt upplopp samt för brott mot knivlagen i samband med fredagskvällens oroligheter. Männen som greps är födda 1978, 1993 och 1999. De släpptes senare men misstankarna kvarstår.

– Det handlar om att det har uppstått missämja mellan olika grupperingar i området som sysslar med narkotika, säger förundersökningsledaren Ashraf Ahmed.

Butiksägare oroliga

Under måndagen har lugnet åter lagt sig över Väsby. En bländande vårsol möter pendlarna som är på väg upp från Väsby station. Flera av dem svänger in på Pressbyrån. Det var där som ungdomar trängde sig in och skrämde personalen i samband med fredagskvällens våldsamma upplopp.

En bit bort, längre ned på Centralvägen, berättar en butiksägare om hur han blev vittne till fredagens jätteslagsmål på Love Almqvists torg vid 14-tiden. Enligt uppgifter till polisen ska ett 50-tal personer slagits.

– Jag såg poliser, ambulans och en kille som hade huvudet i bandage.

Butiksägaren berättar att det har blivit vardagsmat med drogförsäljning och oroligheter kring stationsområdet.

– Förut var det aldrig bråk i Väsby, nu är det stökigt hela tiden. Gängen har ingen skam. De bråkar med varandra, med andra och de bryr sig inte om polisen.

”Lagen måste bli hårdare”

Han menar att problemen drabbar affärsverksamheten.

– Folk är rädda för att komma hit till stationen. Det är klart att det påverkar, fråga vem som helst av butiksägarna på Centralvägen och de säger samma sak, säger han och fortsätter:

– Om politikerna inte gör någonting åt det så får vi flytta härifrån. Framtiden här i Sverige … Lagen måste bli hårdare.

Som många andra är han rädd för att träda fram med namn och bild i tidningen.

– Då hämnas de och slår sönder fönsterna.

Rädd för att gå ut kvällstid

Christina Lidman är ute på en promenad med hunden Snobben. Hon upplever att det har blivit allt mer osäkert kring Väsby station under de senaste åren.

– Det är fruktansvärt, jag är rädd. Jag känner mig osäker när jag går ut kvällstid.

Christina tror att ungdomarna i gängen hamnat snett på grund av att de saknar något meningsfullt att göra.

– De borde gå i skolan eller arbeta, så att de får känna att de gör något nyttigt.

Vill se fler poliser

För några år sedan blev Bo Lindholm rånhotad i Sigma. Nu är han på väg över busstorget med sin lilla hund. Fredagens händelser får honom att känna obehag.

– Då och då möter man ju gäng här vid ån. Det är nästan så att man får fråga om man får komma förbi. Jag tycker nog att det skulle kunna vara fler poliser här, så att man kan stävja det.