Vuxna bakom olaga hotet mot Måsöskolan – skulle ske ”om 15 minuter”

Två vuxna personer åkte förbi Måsöskolan på tisdagen och hotade att bomba skolan "om 15 minuter".
Två vuxna personer åkte förbi Måsöskolan på tisdagen och hotade att bomba skolan "om 15 minuter".
Det var två personer i 25- till 30-årsåldern som hotade att bomba Måsöskolan på tisdagen. Detta uppger nu polisen. "Föraren satt i bilen när hotet uttalades", säger Lars-Göran Rehn vid Haningepolisen. Hotet blåstes sedan av.

Det var två vuxna personer, beskrivna i 25- till 30-årsåldern, som uttalade bombhotet mot Måsöskolan i Vega på tisdagen. Personerna körde förbi i en svart bil, stannade till vid skolan vid 11-tiden och ska då ha sagt till personal vid skolan att skolan skulle sprängas om ”15 minuter”, uppger nu polisen för Mitt i. Saken utreddes som olaga hot mot grupp, men lades snabbt ned.

Läs mer: Haningeskola evakuerades – efter bombhot

– Det var en förare och en passagerare. Samtalet med skolpersonalen ska ha förts när föraren satt i bilen, säger Lars-Göran Rehn, operativ koordinator vid Haningepolisen.
Hotet blåstes relativt snabbt av, men rektorn valde ändå att låta eleverna lämna på eftermiddagen. Lars-Göran Rehn berättar att föräldrar varit oroliga att skicka barnen till skolan på onsdagsmorgonen.
– Förstås är de oroliga, säger han.

Men han understryker också att polisen snabbt ansåg hotet som oseriöst.
– Att man säger att skolan ska sprängas ett klockslag 15 minuter efter att man uttalat det, gjorde det hela oseriöst. Jag förstår skolan, att man skickar hem eleverna, det är inte lätt för rektorn att bedöma hotet som oseriöst eller seriöst. Det skapar naturligtvis oro. Men jag gissar att om hotet kommit in på lite andra vägar, hade kanske vakthavande befäl inte bedömt saken som seriös. Den här typen av hot sker titt som tätt vid skolor, säger Lars-Göran Rehn.