Dömda yxmördaren överklagar till Hovrätten

Polisen på plats efter att Segersjöbon blivit ihjälhuggen med yxa.
Polisen på plats efter att Segersjöbon blivit ihjälhuggen med yxa.
Mannen mördade sin granne med yxa – medan boende i området desperat försökte stoppa den brutala misshandeln. 12 juni dömdes mannen till rättspsykiatrisk vård, men nu överklagar han sin fängelsedom till Hovrätten.

Mannen, som är i 40-årsåldern, slog ihjäl Tumbabon med 21 yxhugg i december.

Den dömda mannen och ihjälslagna Tumbabon bodde i samma trapphus – och under den brutala misshandeln skyndade grannarna för att försöka stoppa honom.

Han flydde från platsen, men fångades sedan av grannar som höll fast honom.

Hävdar nödvärn

Den 12 juni meddelade Södertörn tingsrätt sin dom. Han döms till rättspsykiatrisk vård.

Den nu dömde mannen har hävdat att han försvarade sig när Tumbabon miste livet.

I förhör har han uppgett att han upplevt att han blivit attackerad av den nu döde mannen och att han agerat i nödvärn ”eftersom han varit utsatt för ett påbörjat angrepp – verkligt eller inbillat”, står det i domen.

Mannens förklaring: skulle hugga julgran

Mannen har förklarat att han var ute för att hugga julgran och att det var därför han var utrustad med både yxa och kniv.

Men Tingsrätten menar att det var den dömde mannen som var angriparen när Tumbabon miste livet i samband med att han var på väg till jobbet på morgonen, och att det inte handlade om något nödvärn.

Lider av allvarlig psykisk störning

Rättsläkare har bedömt att mannen lider av en allvarlig psykisk störning och att han även gjorde det morgonen i december.

Mannen är därför dömd till rättspsykiatrisk vård. Läkarna har även gjort bedömningen att det finns risk att mannen återfaller i allvarlig brottslighet. Domen innebär vård med särskild utskrivningsprövning.

Överklagar till Hovrätten

Men mannen har överklagat domen till Hovrätten.

Rättegången kommer inledas den 13 augusti.