Yxrånare greps av polisen – dödshotade par i Nacka

Rånarna högg yxan i en dörr i Nackaparets bostad och hotade att döda paret
Rånarna högg yxan i en dörr i Nackaparets bostad och hotade att döda paret
De båda rånarna var maskerade och beväpnade med en yxa.
De lade filtar över parets ansikten och hotade att döda paret.
Gärningsmännen åkte fast och dömdes till fängelse. Men en av rånarna lyckades rymma. Polisen gick tidigare i höst ut med namn och bild på rånaren, som en av de mest efterlysta personerna i Sverige. I tisdags greps han.

Det grova rånet ägde rum några dagar före julafton förra året, den 21 december.

Paret som utsattes för våldsbrottet bor i ett hus i Nacka.

Sent på natten, när paret gått och lagt sig, slog rånarna till. En då 20-årig man  och en 19-åring man, båda bosatta i Dalarna, bröt sig in i huset där paret låg och sov. Enligt domen slog de mannen i ansiktet och knuffade omkull kvinnan så att hon slog huvudet i en vägg.

Maskerade och beväpnade

De båda gärningsmännen var maskerade och beväpnade med en yxa. De lade filtar över parets ansikten. De förstörde möbler och inredning och slog yxan i en toalettdörr och hotade att döda paret. Dessförinnan hade paret känt igen en av rånarna som en bekant till dem.

Rånarna fick med sig värdesaker för cirka 25 000 kronor, bland annat en kamera, en dator och kontanter.

Men männen åkte fast och dömdes till fängelse, 19-åringen till två år och tre månader, 20-åringen till två år och fem månader.

Åklagaren överklagade

Åklagaren överklagade. Han ville ha de båda rånarna dömda till längre fängelsestraff. Men Högsta domstolen gav inte prövningstillstånd, fängelsedomarna stod fast.

20-åringen lyckades dock att rymma. Polisen letade efter honom som en av Sveriges mest efterlysta män. Polisens FAST-grupp gick nyligen ut med namn och bild på 20-åringen och sex andra män, som några av Sveriges mest efterlysta personer, en operation kallad Operation Rekyl.

Bekräftar efterlysningen

Mitt i pratade i början av veckan med en polisinspektör på FAST-gruppen. Inspektören var på grund av det känsliga polisarbete han och de andra i gruppen bedriver inte beredd att gå ut med sitt namn i medierna, men han bekräftade att 20-åringen, som i dag hunnit fylla 21, stod med på listan.

Varför står han med på er lista?

– Han har begått ett våldsbrott och rånat två offer med yxa och hotat med döden. Det finns ett stort allmänintresse att få tag på honom.

Varför står de här sju personerna med på listan?

– Det finns inte så många som är fri fot och som ska avtjäna så långa fängelsestraff.

Brotten han begått, grovt rån med yxa misshandel och hot, det är en person som ska få någon form av vård

Inspektör, polisens FAST-grupp

Är 21-åringen farlig för allmänheten?

– Brotten han begått, grovt rån med yxa misshandel och hot, det är en person som ska få någon form av vård, säger inspektören, och tillägger:

– Och det är två brottsoffer som ska ha upprättelse.

I tisdags greps 21-åringen. Polisen spanade på en adress utanför Avesta.

– Strax efter klockan 18 slog vi till, vi gick in i lägenheten och grep NN (21-åringens namn). Det gick lugnt till, han var förberedd på att bli spårad.

Sa han något?

– Han var förberedd. Så fort han såg tidningarna (efterlyst-bilden) förstod han att klockan tickade. Han hade ställt sig in mentalt och tyckte att det ska skönt få fängelsestraffet avklarat. Han vill försöka få struktur på sitt liv.

Vad har du för egen kommentar?

– Det är väldigt skönt att vi bockat av en till som är en samhällsfarlig person. Vi arbetar vidare på listan, det är sex kvar, vi satsar på att få in dom också.