Brottsligheten sjunker – men morden ökar

MInnesplatsen på Sibeliusgången i Akalla där en 15-åring nyligen sköts.
MInnesplatsen på Sibeliusgången i Akalla där en 15-åring nyligen sköts.
Brottsligheten i södra Järva har gått ned och många av personerna som misstänks ligga bakom droghandeln har gripits. Men antalet mord har ökat.

Nu vill politikerna ta krafttag mot våldet.

– Vi kan inte ha unga lättkränkta män med automatvapen som går omkring och skjuter folk, säger oppositionsborgarrådet Anna Köning Jerlmyr (M).

Mordet på den 15-årige pojken i Akalla var bara det senaste i en rad mord som inträffat i Järva. Gemensamt för flera av dem är att både förövare och offer är unga.

Sedan i april 2014 arbetar polisen i Järva med operation Fenix. Syftet är att lagföra grova kriminella och därmed få ner brottsligheten. Flera gripanden har gjorts och brottsligheten i stort har gått ned. Men antalet mord har ökat.

Enligt Niclas Anderson, polischef i Järva, är ett av skälen till det att kriminella i området i stor utsträckning verkar oberoende av varandra.

– Det finns inga strikta hierarkier, utan det handlar om ett antal individer som försörjer sig på kriminalitet. Det gör att man måste jobba mot många olika individer, även om man kan lagföra flera kriminella innebär inte det att kriminaliteten upphör eftersom de kriminella jobbar oberoende av varandra, säger han.

Några samband mellan morden ser han inte.

– Nej, det är väl något enstaka fall kanske, säger Niclas Andersson.

För att få bukt med våldet behöver man satsa på att hjälpa unga som ligger i riskgruppen för att bli kriminella menar han. Det får han stöd för från politiskt håll. Oppositionsborgarrådet Anna Köning Jerlmyr (M) vill lyfta frågan politiskt. Därför besöker hon under våren berörda förorter för att prata med lokalpolis och invånare. Målet är att det ska utmynna i en ny satsning från Stockholm stad.

– Precis som vi har handlingsplaner mot extremism borde vi ha handlingsplaner mot det grova våldet, säger Anna Köning Jerlmyr (M).

Fakta

Dödligt våld i södra Järva

19 januari: En 15-årig pojke skjuts till döds på öppen gata i Akalla. Hans 20-årige storebror skottskadas svårt.

16 december: En 19-åring från Tensta dör efter att ha blivit knivskuren i Rinkeby.

22 november: En 40-årig man dör efter att ha blivit slagen med en trädgren i Kista.

13 november: En 25-årig man skjuts till döds bakom Akalla centrum.