ANNONS

Brottsligheten i Sollentuna minskar kraftigt

Edsberg är ett av Sollentunas utsatta områden, enligt Emil Andersson.
Edsberg är ett av Sollentunas utsatta områden, enligt Emil Andersson.
Antalet anmälda brott i Sollentuna minskade med 16 procent under 2018 jämfört med föregående år.
Samtidigt syns en uppgång i antalet misshandelsfall på allmän plats.
ANNONS

Den generella brottskurvan dalar i Sollentuna. 2018 anmäldes 7 525 brott i kommunen, en minskning med 16 procent jämfört med föregående år då 8 968 polisanmälningar gjordes, visar färska siffror från polisen.

– Det är väldigt positivt. Många upplever att det är väldigt mycket brott som sker och känner sig kanske otryggare än de borde vara. Risken att utsättas för brott är väldigt låg, säger Emil Andersson, lokalpolischef i lokalpolisområdet Sollentuna.

I polisens sammanställning synas tre områden med extra noggrannhet: Våld på allmän plats, inbrott och rån. Brottstyperna är de som oroar invånarna i Sollentuna mest, enligt Emil Andersson.

– Det är de brotten som vi jobbat extra med i våra medborgarlöften och brott som folk upplever skapar mycket otrygghet.

Färre inbrott i fjol

De senaste åren har Stockholmsregionen och Sollentuna haft stora problem med stöldligor som reser in och opererar i området. Under 2018 har polisen arbetat med dold och synlig personal, haft med volontärer i insatsen och använt sig av en del taktiker som Emil Andersson inte kan undanröja.

Arbetet tycks ha gett resultat. Inbrotten minskade från 395 stycken år 2017 till 302 förra året.

– Sen kan man fråga sig om man bara flyttar problematiken – begår de inbrott någon annanstans då? Ja, så kan det vara. Men i sådana fall har vi i varje fall motverkat att de slår till mot de ställen som de ser som mest lukrativa.

Även antalet anmälda rån minskar. 2018 uppgick antalet anmälningar till 46, att jämföra med 59 år 2017.

ANNONS

Tystnadskultur oroar

Samtidigt som den generella brottskurvan pekar nedåt står polisen inför en rad utmaningar i Sollentuna. Under 2018 anmäldes 158 misshandelsfall på allmän plats, 15 fler än 2017. Därtill ser polisen problem med droghandel i Edsberg och en tystnadskultur i Tureberg.

– Där behöver vi jobba med att komma in och bli en naturlig del för de som bor i området, att man vänder sig till polisen om man blir utsatt för brott, säger Emil Andersson.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.