Brottsling som bytte sida

Shervin Mehdi Nejad, 25, välkomnar fler unga till Ung & stolts lokaler på Russinvägen. Han hoppas att projektet ska sprida sig till fler förorter.
Shervin Mehdi Nejad, 25, välkomnar fler unga till Ung & stolts lokaler på Russinvägen. Han hoppas att projektet ska sprida sig till fler förorter.
Han var länge ett känt ansikte bland Farstas unga kriminella.

Nu driver Shervin Mehdi Nejad föreningen Ung & stolt. Genom aktiviteter och personlig coachning vill han få unga att välja bort droger och brott.

Unga kriminella har hamnat i fokus efter bilbränderna i Stockholms förorter. I Farsta sattes bilar i brand på Ölmevägen och Fors­hagagatan.

Hade det varit för sju åtta år sedan kunde Shervin Mehdi Nejad mycket väl varit en av dem som deltog i skadegörelsen.

Nu var han ute och nattvandrade i stället, som representant för nystartade föreningen Ung & stolt.

– Jag är härifrån och känner till ungdomarna här och de känner igen mig. Vi kommer att vara ute och patrullera på kvällarna hela juni, säger Shervin Mehdi Nejad när Lokaltidningen Mitt i träffar honom i föreningslokalen på Russinvägen i Hökarängen.

Ung & stolt har funnits i ett halvår. Föreningen vänder sig till unga i åldern 13–19 år som har problem med droger och kriminalitet. Enligt Shervin är drogproblemet utbrett i Farsta.

– Det har det varit genom hela Farstas historia och det är det fortfarande. Vi har 13-åringar som har åkt fast fem sex gånger för cannabis, säger han.

Shervin vet själv vad drogerna kan göra med en ung person. Han både missbrukade och sålde narkotika i många år.

– Jag tjänade bra med pengar men jag blev blind för vad som hände runt omkring mig. Jag tappade kontakten med min mamma och andra som betydde mycket för mig. Jag var dessutom en dålig förebild för unga i Farsta. Nu vill jag vara en bra förebild för samma personer.

Sedan två år tillbaka är Shervin drogfri och har ett jobb som elevassistent. Ung & stolt driver han som ett ideellt projekt på fritiden.

Lokalen på Russinvägen har öppet fredagar till söndagar. Genom att erbjuda en samlingslokal, aktiviteter och möjlighet till både läxhjälp och personliga samtal vill föreningen fungera som vän och stöd.

– Vi jobbar med aktiviteter. Vi ordnar Fifaturneringar, utflykter och studiebesök. Just nu planerar vi ett sommarkollo på Gotland och försöker få till ett gym i Farsta centrum där unga ska kunna träna gratis.

Hittills har Ung & stolt lockat till sig ett tiotal medlemmar, men Shervin Mehdi Nejad välkomnar fler. I framtiden hoppas han att Ung & stolt ska finnas i fler förorter.

– Det här ska spridas. Planerna är att vi ska öppna i Skarpnäck och Bredäng också.