Oro för Brukets backe när kylan dröjer

Fortfarande mycket kvar att göra innan backen är snötäckt.
Fortfarande mycket kvar att göra innan backen är snötäckt.
Föreningsaktiva har varit ute och sprutat snö om nätterna.
Föreningsaktiva har varit ute och sprutat snö om nätterna.
Trots att snart halva januari redan gått har vädret ännu inte låtit snön komma upp på Brukets backe. För att snökanonerna ska fungera måste det vara flera minusgrader – och hos Järfälla Alpina Klubb är oron stor för att ungdomarna inte ska hinna åka i år
– Vi tappar rätt många träningsveckor så länge snön håller sig borta, säger Jonas Améen.

Den milda vintern håller i sig, och håller Brukets backe fortsatt grön. Snökanoner finns och fungerar, men för att de ska göra någon nytta måste snö sprutas när det är 4-5 minusgrader. Och för att det inte ska töa bort krävs det att det åtminstone om nätterna är samma låga temperatur i omkring en vecka.

För Järfälla Alpina Klubb är det ett stort problem. Varje snöfri vecka är en till vecka som ungdomarna inte kan träna på – och nu har också tävlingar på Hammarbybacken ställts in på grund av snöbrist. Fortfarande finns inget bestämt startdatum för när träningen kan börja.

– Vi hoppas. Om vi bara har minusgrader på nätterna kan man ha en första snöslinga om två veckor kanske, säger Jonas Améen som är sekreterare i JAK.

”Varje år är man lika rädd”

Under helgen och natten till onsdag har föreningsaktiva frivilligt stått hela nätterna och sprutat snö – men än är det inte på långa vägar klart. Agneta Lönn, som var på plats för att utbildas i snösprutning på tisdagskvällen, säger att det också handlar om pengar.

– Många barn är ju beroende av att få utbildning i vår backe, och vi betalar ganska höga avgifter för utbildning och liftkort. Då är det skönt om det finns en backe att få utbildning i. Så jag är orolig varje år, varje år är man lika rädd för att det inte ska bli nån snö, säger Agneta Lönn.

Senaste gången Brukets backe inte snötäcktes på en hel vinter var för fem år sedan.