”Brukligt att hyresvärden erbjuder bostad”

Rydeman menar att det är brukligt att hyresvärden erbjuder bostad när olyckan är framme.
Rydeman menar att det är brukligt att hyresvärden erbjuder bostad när olyckan är framme.
Hyresvärden har ingen skyldighet att erbjuda ett evakueringsboende eller ny lägenhet vid större renoveringar.
Men hyresrådet Carl Rydeman på Hyresnämnden menar att det är brukligt att hyresvärden gör det ändå.
– Hyresvärdarna brukar göra det för sitt eget goda ryktes skull, säger han.

Det finns ett scenario där hyresgästen blir särskilt utsatt när en skada uppstår i lägenheten: om bostaden blir totalförstörd av till exempel en vattenskada eller brand så kan hyresavtalet förfalla direkt. Då blir man helt utan bostad, och hyresvärden har inte någon skyldighet att erbjuda något nytt boende.

– Det är en regel som är väldigt obehaglig och man har många gånger funderat på att ta bort den. Men det är också komplicerat, säger Carl Rydeman, hyresråd och presstalesman på Hyresnämnden.

”Många hyresvärdar som vill behålla sitt goda rykte försöker lösa situationen”

Men han berättar också att det är brukligt att hyresvärden vid dessa tillfällen, eller vid situationer liknande den som Anita Holmgren råkat ut för, ändå erbjuder en evakueringslägenhet eller en ny lägenhet.

– Många hyresvärdar som vill behålla sitt goda rykte försöker lösa situationen på något sätt. Det är sedvänja bland duktiga hyresvärdar, säger Carl Rydeman.

Det som hyresvärden är skyldig till vid en skada som hyresgästen inte har vållat själv är en reducering av hyran.

– Hyresgästen har rätt till ett skäligt avdrag på hyran under tiden för renoveringen. Går det inte att bo där alls så har man rätt till ett hundraprocentigt avdrag, säger Carl Rydeman.

”Måste man bo på hotell så kan hyresvärden bli skyldig att betala skadestånd för de extra utgifterna”

Hyresgästen kan också få skadestånd i efterhand för de kostnader som hen tvingas lägga ut.

– Måste man bo på hotell så kan hyresvärden bli skyldig att betala skadestånd för de extra utgifterna.

Hässelby hem hänvisar alltid sina hyresgäster att vända sig till sitt försäkringsbolag för ersättning av renoveringskostnader i ett första skede. Men Carl Rydeman menar att det också kan ligga på hyresvärdens försäkringsbolag.

– Det kan vara svårt att bedöma direkt om det är hyresvärdens eller hyresgästens försäkringsbolag som ska gå in vid sådana här skador och det kan bli en tvist i slutändan, säger han.

”Det är viktigt att ställa krav på hyresvärden”

Rydeman menar att det kan vara bra att inte bara gå med på hyresvärdens villkor.

– Det är viktigt att tidigt ställa krav på hyresvärden. Blir det en tvist senare så är det här något som domstolen tittar på – har hyresgästen krävt till exempel en reducerad hyra från start? Och man ska inte glömma bort att man alltid kan vända sig till hyresnämnden för gratis medling, för att snabbare få en lösning till stånd, säger Carl Rydeman.

Fakta

Hyresnämndens tips

Är du osäker på vad du har rätt till när du får en skada i lägenheten eller vid planerad renovering? Ring till hyresnämndens upplysning på 08-561 66 570 eller ansök om medling på hyresnämndens hemsida.

Är du medlem i hyresgästföreningen kan du också vända dig dit för hjälp.

Var tydlig med dina krav på till exempel reducering av hyra från start. Gå inte med på hyresvärdens villkor på studs, utan ta reda på mer information om vad du har rätt till – och krävs det.

Om du inte kommer överens om reduceringen med hyresvärden direkt: deponera hyran. Då sätter hyresgästen in delar av hyran på ett konto hos länsstyrelsen. Hyresvärden har då ingen möjlighet att säga upp hyresgästen för att denne inte har betalat och du kan få tillbaka de deponerade pengarna när tvisten är löst.

Källa: Carl Rydeman, hyresråd