ANNONS

Brunkebergstorg var Stockholms nöjescentrum

Repetition av nyårsrevy på Odeonteatern, 1950.
Repetition av nyårsrevy på Odeonteatern, 1950.
Folksamling på torget i samband med att den klassiska pumpen flyttades till Stortorget.
Folksamling på torget i samband med att den klassiska pumpen flyttades till Stortorget.
Brunkebergstorg, sent 1800-tal
Brunkebergstorg, sent 1800-tal.
Ett mode- och nöjescentrum som lockade Stockholms kulturelit.
Så beskrivs Brunkebergstorg under tidigt 1900-tal.
Nu ska mer av torgets nöjeshistoria digitaliseras.
ANNONS

I hjärtat av City gömmer sig Stockholms kanske mest underskattade torg – Brunkebergstorg. Vad få vet är att torget en gång i tiden var centrum för den kulturella eliten.

– Det var Stockholms kulturella hjärta och inte bara det, utan Sveriges kulturcentrum. Det myllrade av liv, säger Stella Fare som skrivit boken ”Brunkeberg och torget som försvann”.

Här hängde konsteliten

Torget var nöjescentrum under första halvan av 1900-talet. Odeonteatern, Hotell Gillet och konstgalleriet Färg och Form lockade konstnärer, politiker och intellektuella till storslagna fester. I hörnet mellan Malmskillnadsgatan och Brunkebergstorg låg den legendariska Augusta Lundins modebutik.

– Hon hade 100 sömmerskor som kunde sy upp en galaklänning på en vecka. Hon var först i Europa med det senaste och hade kunder som drottning Sofia och Selma Lagerlöf. Det var verkligen ett modemecka, säger Stella Fare.

Under citysaneringarna revs nästan all äldre bebyggelse runt torget och ersattes av väldiga kontorsbyggnader. Under senare tid har det gjorts flera försök att ge liv åt torget, få framgångsrika. Nu hoppas staden att den nya renoveringen ska ge nytt liv åt kvarteret.

Snart dags för nya hippa Brunkebergstorg

ANNONS

Men Stella Fare saknar en viktig komponent.

– Jag önskar att man gjorde en massiv satsning på bostäder. Först då kan det här bli en levande stadsdel igen. Det är också ett sätt att erkänna att det man gjorde i samband med citysaneringen var ett misstag.

Lär dig om torgets historia

Är du nyfiken på torgets historia? I framtiden blir det lättare att ta del av historien. Föreningen Stockholms Borgerskap som dokumenterat Stockholms historia i bilder, kartor och filmer, ska nämligen digitalisera allt material om Brunkebergstorg på Stadsarkivet.

Om du inte vill vänta till dess kan du besöka Stella Fares föredrag om Brunkebergs historia på Medeltidsmuseet, 13 september klockan 18.00.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.