ANNONS

Brunnas mest aktiva barnboksförfattare är tillbaka

Brunnabon Kenneth Pettersson och den fjärde boken om hundhjältarna.
Brunnabon Kenneth Pettersson och den fjärde boken om hundhjältarna.
71-årige Kenneth Pettersson är barnboksförfattaren som sätter högläsningen främst. Mötet med alla barn när han läser är en viktig drivkraft. Nu är den fjärde boken i serien om Tjabo och hans vänner klar, den här gången bär det av till Dalarna.
ANNONS

Engagemanget från Kenneth Pettersson lyser då Mitt i möter honom på kulturhuset i Kungsängen. Vi ska träffas för att prata om 71-åringens fjärde bok om Tjabo och hans vänner. ”Hyttans hemlighet” utspelar sig i Dalarna, där Kenneth och hans fru har ett sommarställe.

Mitt i träffade Kenneth på kulturhusets trappa i Kungsängen och fick veta allt om den nya boken. Foto: Niklas Loman

– Den senaste boken handlar om att Tjabo och Sune får besök utav sina bästa kompisar från Stockholm. Det är Baltazar, och det är Persson. Hundarna flyger upp med helikopter till Norra Dalarna, för deras husse ska upp och släcka bränder, säger Kenneth.

Foto: Niklas Loman

Samtidigt som folk med barnvagnar och kafépersonal rör sig intill oss vid trappan på Kulturhuset, fortsätter Kenneth och beskriva likt en sagoberättare av rang.

Han vill stärka barnens läsning

ANNONS

Bakgrunden till att Kenneth från början valde att börja skriva var en trafikolycka han var med om 2002.

Under en period av återhämtning fanns det tid att umgås mer med både döttrarna och barnbarnen, som alla sa, ”morfar du som hittar på så mycket, och berättar historier, varför kan inte du skriva egna böcker?”

Sune blir sagofigur i husses barnböcker

Sagt och gjort. 2012 kom den första boken, sen har det rullat på.

Foto: Niklas Loman

Jag hittar på och är lite barnslig tror jag, i lynnet, jag har i alla fall barnasinnet kvar, säger Kenneth och fnittrar. 

Förra boken läste han ett hundratal gånger, om det blir lika många klassrumsbesök med den nya boken återstår att se.

Drivkraften är precis den samma som tidigare: högläsningsglädjen och alla de möten med barn runt om i Upplands-Bro, i länet – men inte minst i Dalarna, då Kenneth är ute och läser om Tjabo och hans vänner.