Brutala rånare rycker halsband i Täby

De har ryckt smycken från åtta personer i Täby och Danderyd.

De drar sig inte för att använda våld.

Nu vädjar polisen om hjälp för att få fast rånarna.

Kvinnan som är i 70-årsåldern var på väg mot bilen som stod parkerad i Täby centrums norra garage. Där fick hon en mycket obehaglig upplevelse, enligt polisen.

När kvinnan skulle öppna bildörren kände hon plötsligt ett par fingrar intill halsen. Hon vände sig om. Då fick hon se en främmande man som sekunden senare slet loss halsbandet hon hade på sig. En bit bort stod en annan man och kvinnan ropade ”stoppa tjuven!”. Men det var förgäves.

Det visade sig att de båda männen kände varandra och sprang tillsammans från platsen, berättar Christer Sandström som är pressansvarig på Roslagspolisen.

Enligt honom hade kvinnan tidigare besökt flera butiker och polisen har tittat genom övervakningskameror från centrum. Men än så länge har ingen misstänkt kunnat hittas.

Händelsen inträffade den 10 juli och har sedan följts av en serie snarlika rån under sommaren. Sammanlagt har sex personer drabbats i Täby och två i Danderyd, enligt polisen. Senast i förra veckan råkade en kvinna i 30-årsåldern illa ut.

Hon gick på en gångväg i närheten av Danderyds sjukhus när hon blev brutalt nerslagen bakifrån. Klockan var strax innan 14. Efter att hon fallit till marken ryckte rånarna till sig hennes halsband och sprang därifrån.

Bara en vecka tidigare blev en annan kvinna omkullknuffad och bestulen på halsband och klocka när hon skulle kliva av bussen.

– Det här är inget som någon ska behöva uppleva och vi ser naturligtvis väldigt allvarligt på det, säger Christer Sandström.

Han uppmanar nu till att kontakta polisen om man sett något eller känner till sådant som kan hjälpa i jakten på rånarna. Enligt Christer Sandström rör det sig om två män i 20-årsåldern. Han uppger också att de varit mörkt klädda och haft tröjor med luva vid flertalet tillfällen.

– Vi uppmanar till viss försiktighet och möjligen att inte ha smycken så väl synliga.

För bara några år sedan nådde en liknande rånvåg Täby. Efter att en 80-årig kvinna fått två halskedjor avryckta kunde en misstänkt 35-årig man gripas på stationen vid Roslagsbanan. Han dömdes senare för flera rån.

Fakta