Brutalt mord blir pjäs för förstagångsväljare

Mattias Brunn spelar den unge, homosexuelle mannen som misshandlas och lämnas att dö.
Mattias Brunn spelar den unge, homosexuelle mannen som misshandlas och lämnas att dö.
Carolina Frände, konstnärlig ledare vid Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen.
Carolina Frände, konstnärlig ledare vid Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen.
Med en pjäs om ett brutalt mord på en homosexuell man gör Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen ett inlägg i valdebatten.
Målgruppen är bland annat förstagångsväljare.

”The Laramie Project” har visats över hela världen sedan premiären 1998. På fredag har den svensk premiär – i Skärholmen. Att det blir i år är ingen slump. Det är valår och regissören Carolina Frände vill nå förstagångsväljare med pjäsen, som i grunden om handlar om människors lika värde.

– The Laramie Project har ett starkt samhällspolitiskt innehåll och anledningen till att jag väljer att ha den på repertoaren som gymnasieföreställning just nu är valet. Det som händer på andra platser och i andra tider kan, även om vi inte tar det för sannolikt, hända alldeles i vår närhet också, säger hon i ett pressmeddelande.

Pjäsen handlar framför allt om vad som händer med människorna i ett samhälle där ett groct våldsbrott begås.   Foto: Markus Gårder

Det var 1998 som Matthew Shepard kidnappades, misshandlades och lämnades att dö bunden vid ett stängsel i staden Laramie i Wyoming. Brottet blev en världsnyhet ocg var ett av de första som klassades som ett hatbrott.

Ganska snart blev det brutala mordet och dess följder också en pjäs, med The Tectonic Theater Project. Teatergruppen gjorde över 200 intervjuer med invånare i Laramie om det som hänt, och skrev pjäsen utifrån dessa intervjuer,

Pjäsen ställer frågan hur en plats och människorna där förändras av ett så brutalt mord.

– Pjäsen handlar förstås på ett vis om det hatbrott som Matthew Shepard utsattes för. Men den handlar ännu mer om människorna omkring en sådan händelse och hur de agerar och reflekterar, säger Carolina Frände, som är konstnärlig ledare vid Kulthuset Stadsteatern i Skärholmen.

Den sista föreställningen ges den 9 maj.

Drömsk scen i The Laramie Project.  Foto: Markus Gårder

Fakta

Premiär på fredag

Aktuellt: The Laramie project har svensk premiär på fredag.

Var: Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen.

Pjäsförfattare: Moisés Kaufman vid The Teutonic Theater Project.

Regissör: Carolina Frände.

På scenen: Mattias Brunn, Rebecca Kaneld, Chatarina Larsson, Maria Nohra, Isak Nordström, Daniel Nyström, SImon Rodriguez, Per Öhagen, Frida Öhrn.

Källa: Kulturhuset Stadsteatern