Brutet lårben missades

Efter operationen för lårbensbrottet behöver Bosse Martinsson en rollator för hundpromenaderna. Målet är att åter kunna klara sig utan hjälpmedel.
Efter operationen för lårbensbrottet behöver Bosse Martinsson en rollator för hundpromenaderna. Målet är att åter kunna klara sig utan hjälpmedel.
Ambulanspersonalen misstog Bosses lårbens­fraktur för en muskelsträckning.

Men hustrun Nina stod på sig och fick i stället hjälp från den lokala vårdcentralen – och en blixttransport till Danderyd för röntgen.

En kväll för ett par veckor sedan ramlade Bo Martinsson, 76, och slog sig hemma i lägenheten i Edsberg. Han ville vänta med att ringa ambulansen, men på morgonen ringde de 112 på rekommendation från vårdcentralen.

– Ambulanssjukvårdarna uteslöt ortopediska skador, och det neurologiska, Bosse har haft en stroke tidigare, förklarar hustrun Nina.

I stället bedömde de att det rörde sig om en muskelsträckning, berättar Nina – som ställde sig tvekande till beskedet.

– Jag kände att något var fel, jag känner Bosse och vet hur han fungerar, berättar hon.

När ambulansen hade åkt, utan att ta Bo med sig, ringde hon omedelbart tillbaka till Edsbergs vårdcentral. Där fick hon ett helt annat besked.

– De skickade en transportbil som kom inom en halvtimme och körde Bosse till Danderyds sjukhus där de gjorde en grundlig undersökning, berättar Nina.

Efter röntgen kunde sjukvårdspersonalen på Danderyd konstatera ett brott på lårbenshalsen, och Bosse opererades och fick två skruvar insatta.

– Man ska helst opereras inom 24 timmar. Nu blev det inte riktigt så, men i alla fall inom 48 timmar. Hade vi godtagit ambulanspersonalens bedömning hade det gått ännu längre tid, och då hade förutsättningarna att bli återställd kunnat bli mycket sämre, säger Nina.

Nina poängterar samtidigt att hon inte vill rikta någon kritik mot ambulanspersonalen.

– Det är förståeligt att man kan göra en miss. Bosse har en hög smärttröskel och han accepterade själv deras bedömning, även om jag ifrågasatte den.

I stället vill hon ge en stor eloge till Edsbergs vårdcentral – och påminna andra som hamnar i liknande situationer att man inte alltid behöver nöja sig med ett första besked.

– Jag vill absolut inte dramatisera historien. Min poäng är att få andra att bli mer uppmärksamma på att man kan behöva stå på sig – speciellt äldre med stor auktoritetstro, säger Nina.

Verksamhetschefen på Edsbergs vårdcentral, Anna Maria Undeman, säger till Mitt i att vård­centralen har noterat händelsen som en incident och att de ska kontakta ambulansen.

– Vi vill gå vidare på det viset och berätta det för utföraren för att minska risken att det upprepas. Man ska hellre åka en gång för mycket till sjukhus än att man missar något. Det är också viktigt att det sker så fort som möjligt, säger Anna Maria Undeman.

Fakta

Rätt till ”second opinion”

Den som inte är nöjd med ett besked från en läkare kan i vissa fall ha rätt att få en ny medicinsk bedömning från en annan läkare än den man först vände sig till – en så kallad ”second opinion”.

En second opinion har man rätt till om man har en livshotande eller särskilt allvarlig sjukdom eller skada – eller om den första diagnosen medför risker eller kan påverka framtida livskvalitet.

Den som vill ansöka om en second opinon kan fråga sin läkare eller annan personal på mottagningen där man fått sin första bedömning.

Källa: Vårdguiden