Brygga krävs för handikapp-rodd

Curt Björnemark vill hjälpa personer i rullstol motionera.

Nu ber han kommunen om hjälp att ordna lämplig brygga för funktionshindrade.

Med egna pengar tänker Curt Björnemark finansiera tio båtar han själv valt ut som lämpliga för rullstolsburna roddare. Han har även skissat på en plan för en enkel konstruktion med block och talja som tillåter roddaren att vinscha sig själv i och ur båten på ett enkelt sätt.

– Sitter du i rullstol fungerar i regel armarna bra. Därför är rodd en perfekt motionsform, säger Curt som själv sitter i rullstol sedan fyra år tillbaka.

För att planen skall gå i lås säger Curt Björnemark att han först och främst behöver en fast brygga. De pontonbryggor som ligger nere i Nybroviken lämpar sig inte eftersom de är för ostadiga för rullstolsburna.

Nu har han skrivit till Danderyds kommun och bett dem bygga en ändamålsenlig brygga. Förslaget är att man bygger antingen norr eller söder om Ranängens båtklubb – lättillgängligt för både Täby– och Danderydsbor.

– Man ska aldrig säga aldrig, säger Sofie Enander, som handlägger ärendet.

– Är det en mindre kostnad tar det en eller två månader att utreda. Kostar det lite mer handlar det om ett års handläggning ungefär.

På Stockholms handikappidrottsförbund välkomnar man alla initiativ som får funktionshindrade att röra på sig mer.

– Det behövs helt klart fler roddklubbar som jobbar mot den här målgruppen, säger Peter Melander, idrottskonsulent.

Även Svenska roddförbundet vill jobba mer med rodd för rullstolsburna.

– Rodd är ju en paraolympisk gren och vi har ambition att nå ut till fler, säger Kenth Nordh, generalsekreterare.

Curt Björnemark understryker att det här i första hand är ett motionsprojekt. Första steget är att väcka intresset. Sedan kommer antagligen tävlandet igång också, förklarar han och hoppas starta verksamheten redan nästa år.

– Min enkla önskan är att fler skall komma ut på vattnet. Det är rofyllt att ro.