ANNONS

Bryggan i Sjövik har fått dispens

Bryggan tillhör sju nya villor som byggts i närheten.. Sedan 2009 är det lättare att få dispens från strandskyddet, någonting som kritiserats av bland annat Naturskyddsföreningen.
Bryggan tillhör sju nya villor som byggts i närheten.. Sedan 2009 är det lättare att få dispens från strandskyddet, någonting som kritiserats av bland annat Naturskyddsföreningen.
Har ni undrat vad det är för privat brygga som byggts vid vattnet i Sjövik och om strandskyddet inte gäller längre? Nu kan Mitt i ge besked.
ANNONS

På flera platser på Lidingö finns byggen längs vattnet, trots strandskydd. Bestämmelsen går ut på att så många som möjligt ska kunna använda platsen och att växt- och djurlivet inte ska störas.

Villa Sjövik är en av platserna där det just byggts klart en helt ny brygga i strandkanten, någonting som alltså går emot skyddet. Hur gick det till?

Jo, miljö- och stadsbyggnadskontoret kan bevilja dispens från strandskyddet på platser som de anser inte strider mot skyddets syften.

I Villa Sjöviks fall har det varit många turer innan bryggan kunde byggas.

Redan 2012 ansökte ägaren om dispens från strandskyddet hos miljö- och stadsbyggnadskontoret som tillstyrkte. Länsstyrelsen upphävde dock kommunens godkännande och fallet överklagades därefter till mark- och miljödomstolen, som biföll överklagan och gav bryggan dispens.

I ett utlåtande skriver kommunen att eftersom stranden redan tidigare varit inhägnad och bebyggd bedömer man att allmänhetens fria rörlighet inte påverkas av bryggan och miljöpåverkan begränsas eftersom det är en flytbrygga.

Andra platser på ön där strandskyddet upphävts är bland annat Stora Dalhem, Dalénum och Villa Fridhäll.

Fakta
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.