Min lokala hjälte

Hökis bryggarkung drömmer om nästa steg

bryggeri
60-70 öl har det blivit för Fredrik Tunedal sedan starten. Här är en ny sort på väg.
öl
Fredrik Tunedal.
Mikrobryggerierna bli bara fler. Åtta år efter starten är Pang Pang-bryggeriet i Hökarängen inte längre någon ensam pionjär.
Nu drömmer Fredrik Tunedal om nästa steg i utvecklingen.

Det är tappningsdag på bryggeriet i Hökarängen.

1400 liter av en ny sur-IPA ska hällas på burk. Det klonkar och väser från maskinerna som fyller burkarna med skummande öl, trycker dit locket och klistrar på etiketten – allt på löpande band.

Vid slutstationen står bryggmästare Fredrik Tunedal och packar burkarna i kartonger.

Pang Pangs nya sur-IPA tappas på burk. Foto: Mattias Kamgren

Snabbt växande bransch

60-70 ölsorter har det hunnit bli sedan han startade bryggeriet 2010. Då var han något av en pionjär. Sedan dess har mikrobryggerierna ploppat upp som svampar ur jorden. Bara i Stockholmstrakten finns ett 40-tal.

– Jag tror det fanns 35 bryggerier i Sverige när jag började. I dag är det flera hundra, säger Fredrik Tunedal.

Vad innebär det för dig?

– Man får mycket inspiration. Att brygga öl är ett ganska ensamt jobb. Det är kul när det finns andra som gör samma sak. Konkurrensen har också gjort att nivån generellt är högre idag.

öl

Tappningsdag på bryggeriet i Hökarängen.

Så vad gör man för att märkas i mängden? Fredrik Tunedal drömmer om fler möten med de som dricker hans öl – kanske genom att någon gång i framtiden öppna en bryggeripub med egenproducerad öl.

– Det skulle vara kul att låta konsumenterna få komma närmare det jag gör, säger Fredrik Tunedal.

bryggeri

Fredrik Tunedal håller just nu på med flera olika suröl. Smaken på den som jäser här är ännu hemlig. Foto: Mattias Kamgren

Bjuder in folk till bryggeriet

Redan på lördag bjuder han in nyfikna till bryggeriet på releasefest för två nya sorter, en pilsner och en sur-IPA

– Man kan kanske se det som ett litet test inför framtiden, säger Fredrik Tunedal om evenemanget.

Att lämna Hökarängen har han inga planer på.

– Varumärket är så starkt förknippat med Hökarängen, säger han.

Mer info om ölreleasen finns på Pang Pangs Facebook och Instagram. Föranmälan krävs.

bryggeri

Fredrik Tunedal har inga planer på att lämna Hökarängen. Foto: Mattias Kamgren

Fakta

340 bryggerier i Sverige

Idag finns cirka 340 bryggerier i Sverige.

I början av 90-talet fanns bara drygt 20.

Nuvarande siffra är dock inget rekord. Under senare delen av 1800-talet fanns drygt 500 bryggerier i Sverige, enligt branschorganisationen Sveriges Bryggerier.

Pang Pang Brewery startade 2010 och består av Fredrik Tunedal och en anställd.

Källa: Sveriges Bryggerier