I påsk öppnar Brommas älskade gelateria igen

Glassbaren Scarfó i Ålsten
Ägarna Hanna Larsson och Angelo Scarfó samt butiksbiträdet Emma Stockman.
En av årets största mathelger är här. Enligt svensk handel ökar handeln med 20 procent på påsken jämfört med en vanlig vecka. Mitt i gick på jakt efter lokala smaker i Västerort.

Gelato Scarfó

Hanna Larsson och Angelo Scarfó äger gelaterian. Foto: Anna Z Ek

För fyra år sedan öppnade Hanna Larsson och Angelo Scarfó gelaterian Gelato Scarfó på Ålstensgatan i Bromma.

–Vi åkte hit på en fika när vi fortfarande sökte lokal. Vi tyckte att området var jättemysigt och det passade oss med ett ”levande torg” utanför stan. Dagen efter såg jag en annons på nätet om att vår butik skulle bli ledig, berättar Hanna.

På långfredagen öppnar glasscaféet för säsongen och är redo att fira påsken med Brommaborna.

– Till påsken gör vi en glass som heter Crema al limone som görs på ägg och citron så att den får en gul färg, säger Hanna.

Gelaton görs av färsk ekologisk mjölk och smaksätts med riktiga ingredienser, även de ekologiska så gott det går. Ny glass tillverkas dagligen och står aldrig mer än två dagar i frysen, detta för att alltid kunna erbjuda kunderna helt färsk gelato.

– Vi arbetar efter säsong, bärsmaker gör vi bara på sommaren när vi har färska svenska bär, dvs då dom smakar som bäst. Nu till öppning blir det mycket choklad och nötsmaker och kanske någon blodapelsin eller annan ekologisk citrus om de håller ut, säger Hanna.

Konditori Complé

Complé konditori Foto: Julio C Saint Just

På det klassiska konditoriet Complé i Kista galleria står ägaren Lokman Akan och kavlar marsipan till en prinsesstårta. Det är både företag som privatpersoner som ofta beställer tårtor från bageriet.

– Just nu är det populärt att beställa en tårta som är formad som bröst och mage till sin babyshower, berättar Lokman och fortsätter:

– Sen är det många företag som köper tårtor och marsipanfigurer till sina anställda innan påsken.

Lokman äger Complé tillsammans med sin bror. Konditoriet öppnade redan 1977 har idag trogna stamgäster som kommer hit och äter alltifrån nybakade prinsessbakelser, dammsugare till wienerbröd.

– Vi har en 84-årig man som kommer varje dag och beställer Napoleonbakelse. Han har kommit hit sen jag började här 1994, säger Lokman.

Under cafédelen ligger bageriet där man bakar varje morgon.

– Vår nisch är att vi ska erbjuda nybakt varje dag. Ingen ska komma hit och äta något torrt eller dåligt. Vi slänger i stort sätt allt det som blir över varje eftermiddag. Jag har till exempel aldrig sparat en enda semla till dagen efter.

Gamla Hesselby bryggeri

Peter och rör om humlen med en slev i bryggverket. Foto: Julio C Saint Just

I garaget hemma hos Peter Wallebo i Hässelby villastad är det full fart.
Peter håller koll på dagens bryggning medan sonen Fredrik Wallebo, 23 tappar upp den färdigjästa ölen i flaskor. Dottern Caroline Fagerudd, 27 försluter flaskorna med en kapsyleringsmaskin.

Gamla Hesselby bryggeri startade 2013. Det började med att Peter fick ett ölbryggningskit av sina barn på farsdag. Första ölet bryggdes i en liten kastrull i köket. Nu några år senare har de gjort om garaget till ett bryggeri som kan brygga upp till 500 liter åt gången. Till vardags driver de en hotell och konferensanläggning i Nynäshamn.

Att brygga öl gör det mest som en rolig aktivitet tillsammans.

– Det är skönt att gå ner till bryggeriet och jobba med kroppen när man suttit framför datorn hela dagen. Målet med det här är att ha kul och göra något tillsammans, säger Peter och rör om humlen med en slev i bryggverket.

Gamla Hesselby bryggeri kommer inom kort att sälja en IPA och en lager på utvalda närliggande systembolag. Till påsk har de även bryggt ett påsköl. Denna kommer endast finnas på hotell- och konferensanläggningen.

– Påskölen är en Pale ale som har en karamellig ton. Ölet har en varm bärnstensfärg och är ganska söt i smaken, säger Peter.

Spånga konditori

Emma Flyghed , chefskonditor. Foto: Anna Z Ek

Värmen och de ljuvliga dofterna är påtaglig nere i bageriet under Spånga Konditori och Bageri. På ena sidan rullar Gabriel och några bagare till kanelbullar och på den andra sidan gör konditorerna kondisbitar. De första bagarna kommer redan vid 01 på natten och den sista går hem vid 16-tiden på eftermiddagarna. De går i skift för att inte vara för många samtidigt.

– Vi gör av med ett ton mjöl i veckan, så vi gör väldigt många bullar, säger Gabriel. Han började jobba här när han var 14 år. Idag är han 43 år. Hans pappa öppnade Västerorts första pizzeria i samma lokaler 1978 och Gabriel städade lokalerna på kvällarna. Nu är det han som äger konditoriet.

– Till påsk gör vi marsipan, kolor, choklad och tårtor med påskdekorationer. Dammsugarna är gula. Allt i skyltfönstret är gult helt enkelt, säger Gabriel och skrattar

Yalla Rinkeby

Fröknäcke till påsk.

Sounja Sarik, 53 år, har varit på Yalla Rinkeby i ett år. Foto: Anna Z Ek

I köket på Yalla Rinkeby är det trångt och det är full fokus på recept och ingredienser. Vid en bänk står Fatma Shroui och Najat Ali rullar dadelbollar.

Fatma, 47 år, har varit på Yalla Rinkeby i snart ett år.

– Det är jättefint och bra att vara här. Det är bra att det bara är kvinnor här. Jag lär mig både svenska och laga mat från olika kulturer, säger Fatma.

Vid en annan bänk i köket står Sounia Sarik med en linjal och skär raka linjer i det som snart blir fröknäcke.

– Jag bakade fröknäcke för första gången när jag kom hit. Det är jättegott! Svenskt knäckebröd också, säger Sounia som kom till Sverige från Aleppo för fyra år sedan.

Inför påsken kommer Yalla Rinkeby att göra tradionella bakverk med en tvist.

– Vi kommer till exempel att göra om de klassiska drömmarna till citrondrömmar som blir gula och prickiga med vallmofrön, säger Lissi Labus , verksamhetschef.